TÜRKİYE’NİN AİLE ŞİRKETLERİ DEĞERLERİ VE DEĞİŞİMİ KONUŞTU
“Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” mottosuyla aile şirketlerinin sürdürülebilirliğine destek olmak için kurulan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin düzenlediği 10. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde “değerler ve değişim” konuşuldu. Swissotel the Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen zirveye Türkiye’nin birçok kentinden 300’e yakın aile şirketi üyesi katıldı.
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nin 10’uncusu “Dünden Bugüne Değerlerimizle Değişim” temasıyla 4-5 Kasım 2022 tarihlerinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirvenin açılışında Türkiye’nin birçok kentinden 300’e yakın aile şirketi üyesine “Hoş geldiniz” diyen TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan, “Dünya değişiyor, değerlerimiz de değişiyor. Geleceğe ve dönüşüme hazır olmak zorundayız. Kurumsal hale getirilen, değişime hazır olan ancak devredeceği kuşağı hazır tutmayan, bunun için emek sarf etmeyen koskoca işletmelerin yok olduğunu görüyoruz” dedi.
Zirvenin bu yılki açılış konuşması için kürsüye çıkan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı da “Sadece zaman değil, paradigmalar değişti. İnternet devrimi yaşandı. Bu benim gözümde endüstri devriminin kapandığı post endüstri devrimi dönemi başladığı dönemi ifade ediyor. Post endüstri döneminin gerçekten farklı bir perspektif (mindset) gerektirdiğini düşünüyorum” diye konuştu.
AİLE ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUĞU BÜYÜK
Türkiye’de aile şirketlerinin yüksek performanslı, sürdürülebilir kurumlar haline gelmesine ve gelecek nesillere güçlü ve sağlıklı bir şekilde devredilmesine destek olmak amacıyla kurulan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi bu yıl 10. kez yapıldı. “Dünden Bugüne Değerlerimizle Değişim” teması ile 4-5 Kasım 2022 tarihlerinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirilen zirvenin açılışında TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan, dünya genelinde ekonominin aile şirketlerinin omuzlarında olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“AB Raporlarına göre dünya ekonomisinin yüzde 50’sinde aile işletmelerinin ağırlığı var. Ülkemizde de ekonominin yüzde 90’ı aile işletmelerinde. Evet, topluma yön veriyoruz, ekonomiye ciddi ağırlık katmışız. Ciddi bir katma değerimiz var. Ancak biz erozyona uğruyoruz; dişimizle, tırnağımızla yaptıklarımızı ne yazık ki ikinci nesle aktaramıyoruz. İkinci nesle geçiş oranımız sadece yüzde 30. 25 yılda bir kuşak geçişinin olduğu bir ülkede, 25 yılda bir işletmelerin yüzde 70’i kayboluyor. Üçüncü nesle geçiş oranı ise yüzde 12 oranında. Dördüncü nesil ve beşinci nesil de parmakla gösterilecek kadar az. Biz geçişleri nasıl yapmamız gerektiğini düşünmezsek ekonomimiz erozyona uğrayacaktır.”
“KURUMSALLAŞMA, DEĞİŞİM VE DEVİR PLANI”
“Ailede birlik, işletmede sürdürülebilirlik” mottosuyla yola çıkan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin bu konuda önemli destekler sunduğuna işaret eden Urhan, “Değerli üyelerimize ve aile şirketlerimize, geleceğe gerçek anlamda miras bırakmak istiyorlarsa yapmaları gereken üç iş olduğunu söylüyoruz. Birincisi, kurumsallaşma. Şirketlerin daha ilk kuruldukları andan itibaren kurumsallaşmaya ağırlık vermesi gerekiyor. İkincisi, toplum çok hızlı değişiyor. Geleceğe ve dönüşüme hazır olmak zorundayız. Üçüncü konu da devir planı. Kurumsal hale getirilen, değişime hazır olan ancak devredeceği kuşağı hazır tutmayan, bunun için emek sarf etmeyen koskoca işletmelerin yok olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Dünyanın enerji ve Rusya krizinden kaynaklanan çok ciddi bir ekonomik türbülanstan geçtiğini, bu belirsizlik içinde aile şirketlerinin “yelkenlerini güçlendirme sorumluluğunun gün geçtikçe arttığını” kaydeden Urhan, “Cumhuriyetin 2. Yüzyılına gireceğimiz bu süreçte ben yüzyıllık firmaları bu salonda görmeyi kalpten istiyorum. Çünkü bir ekonominin güçlü olması için köklü ve güçlü kurumlara ihtiyacımız var” dedi.
“VİZYON YOKSA KAOS VAR”
Değişimin önemli olduğunu ancak her değişimi gelişme anlamına gelmeyeceğini vurgulayan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Urhan, şunları söyledi:
“Nasıl değişeceğinize daha işe başlarken karar vermeniz gerekiyor. Vizyonunuzu, rotanızı doğru belirlemek kaynakları doğru kullanmak zorundasınız. Vizyon yoksa kaos, yetenek yoksa kaygı, teşvik yoksa direnç, kaynak yoksa hayal kırıklığı, aksiyon planı yoksa yanlış iliklenmiş gömlek düğmesi gibi yanlış başlangıçlar ortaya çıkıyor.”
Hızlı ve çevik, inovasyona önem veren, dijitalleşmeye ayak uyduran, network ve birliktelik zekasına değer veren işletmelerin değişimi ve gelişmeyi başardığını belirten Tekin Urhan, VUCA çağı olarak tanımlanan belirsizlik döneminde yeni bir aşamaya geçildiğine de dikkat çekti. “Şirketler bu süreçte dijitalleşmiş, özgün, şefkatli ve marifetli olmak zorunda. Değerlerimiz aile şirketlerinin temelini oluşturuyor ancak değerlerimiz de değişebilir. Dünün değerleri ile geleceği kuramayabilirsiniz. Bunun için değerlerimizi koruyarak değişirken kardan amaca, hiyerarşiden networke, kontrolden organizasyona, planlamadan deneyimlemeye ve gizlilikten şeffaflığa doğru giden yolda yürümek zorundayız” diye konuştu.
“SADECE ZAMAN DEĞİL, PARADİGMALAR DA DEĞİŞTİ”
Tekin Urhan’ın ardından açılış konuşması için kürsüye çıkan Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, sözlerine “Bundan 43 sene önce çalışma hayatına başladım. Bir ikinci kuşak aile şirketinin temsilcisiydim. Babalarımız yokluk içinde ortaya çıkmış bir Cumhuriyetin ilk girişimci babalarıydı” diye başladı. Kendi deneyimlerini Türkiye’nin ekonomik gelişmeleriyle birlikte anlatan Eczacıbaşı, “1980’erin başında ilk PC’yi bir adet olarak kuruma getirdik. Normalde iki üç hafta süren bir raporlama işini ben bir gecede yaptım. Bu çok büyük marifet değildi, bugün çocuklar yapar. Ama kişisel bilgisayarların insanın önüne gelmesiyle insanların beynindeki bilgilerin bilgisayara aktarılması bir şekilde üst kuşağın tepkisini çekiyor gibi olmuştu” dedi.
İnternetin tüm iş yapış süreçlerini değiştirdiğini vurgulayan Eczacıbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadece zaman değil, paradigmalar değişti. İnternet devrimi yaşandı. Bu benim gözümde endüstri devriminin kapandığı post endüstri devrimi dönemi başladığı dönemi ifade ediyor. Post endüstri döneminin gerçekten farklı bir perspektif (mindset) gerektirdiğini düşünüyorum. Bugünkü dünya liderlerine özellikle politika dünyasında yaş ortalaması 60’ın üstü. Dünyanın yaş ortalaması 30. İktidarlar internet öncesi doğmuş, ama dünyanın öbür yarısı post endüstri dönemine doğmuş. Dünyada yaşadığımız temel gerginliğin en önemli nedenlerinden birisi bu. Bizim çocuklarımız tahmin ettiğimizden çok daha zeki, daha çabuk adapte olan, esnek bir yapı içine doğmuş gençler. Benim gördüğüm kadarıyla bizim kendimize dert ettiğimiz konuların büyük çoğunluğunu onlar bizim gibi dert etmiyor. Şirketlerimizde çok daha esnek bir yapıya alışmak zorundayız.”
Genç kuşağın heves ve ilgi alanlarının teşvik edilmesi ve yetkinlik setlerinin de geliştirilmesi gerektiğini anlatan Eczacıbaşı, “Bu gençlere hala bizim usta çırak ilişkileri zorlanmaya çalışılma hatasının bizim kuşaklardan kaynaklandığını düşünüyorum. Asıl önemlisi post endüstri çağına bir isim vermek gerekirse network çağı derim ben. Çünkü farklı kültürlerin, insanların, bilgilerin birbirine dokunduğu yerde fırsatlar yatıyor.”
AİLE ANAYASASINDA ÖNEMLİ İKİ KURAL
Faruk Eczacıbaşı kendi çocuklarından da örnekler verdiği konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Benim görevim kendi çocuklarımın geleceğini desteklemek. Kazandıkları deneyim bir gün gelecek bizim yararımıza olacak. Bunun için özellikle kendi yetkinliklerini geliştirmesi için elimden geleni yapmayı görev kabul ediyorum. Ayrıca biz Aile Anayasamızı hazırladık. Aile Anayasamızın temel maddelerinden biri değerlerimizin bir sonraki kuşağa aktarılması ile ilgili. Ama aynı zamanda da gençlere verebilecek en fazla kişisel özgürlüğü sağlamak ve o değerler çerçevesinden vazgeçmeyen bir yapıyı kurmak. Maddelerden bir tanesi de aile fertleri dışında eşlerin şirkette çalışmaması, dışarıda kalması. Belki hep birlikte, akrabalar olarak çalışmak kulağa hoş geliyor. Ancak akşam yemek sofrasında, gece yatak odasında yapılacak dedikoduların uzun dönemde ne zarar vereceğini bilemiyoruz.
Konuşmaların ardından TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Tekin Urhan, Eczacıbaşı’ya TAİDER için özel tasarlanmış seramik küreyi anı olarak hediye etti.
TAİDER Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Programı 2023’ün başvurularının açıldığını duyurusunun da yapıldığı zirve, aile işletmelerinin deneyim paylaşımlarıyla sürdü.
4-5 KASIM 2022 OTURUM İÇERİKLERİ
4 KASIM 2022, SWISSOTEL THE BOSPHORUS ISTANBUL
09.45 Hoş Geldiniz Konuşması-Tekin Urhan, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı
10.00 Açılış Konuşması - Faruk Eczacıbaşı, TBV Başkanı
Zamanın hızlanması ister istemez davranışlarımızı etkiliyor. Çalışma ortamlarında kıdemli kuşakların deneyimi, gençlerin daha çağdaş becerileriyle dengeleniyor. Bu nedenle kuşaklar arası samimi bir güven anlayışı gittikçe daha fazla önem kazanıyor.
Genç kuşakların geçmişten gelen değerleri içselleştirmesi ne kadar gerekliyse, bayrağı devredeceklerin de değişen koşulları kavrayabilmesi ve gençlere alan açması o derecede önemlidir.
11.00 Ana Oturum "Aile'de ve İş'te Değerlerimizle, Sürdürülebilir Büyüme"
UYSAL Ailesinin köklerinden gelen geleneklerinin, Aile Misyon ve Vizyonu ile Temel Değerlerinin kuşaklar arası aktarımını dinleyeceğiz.
UYSAL Aile kültürünün dünden bugüne ve geleceğe aktarımı, bu kültürün işe olan yansımaları ve şirketlerde atılan adımların sürdürülebilirliğini konuşacağız.
Kurucu kuşağın, ikinci ve üçüncü kuşakla birlikte şirkette bulunmasını, bu kapsamda alınan rolleri ve hem gerçekleşen hem de gerçekleşecek devir süreçlerini dinleyeceğiz. Son olarak, belki de en önemlisi, İş’in kurumsallaşması ve Kurumsal Yönetime geçiş süreçlerinin sürdürülebilirlik açısından önemini ve geleceğe devrini konuşacağız.
Nedim Uysal, Norm Holding Onursal Başkanı, TAİDER Üyesi
Mehmet Fatih Uysal, Norm Holding Yönetim Kurulu Başkanı, TAİDER Üyesi
Nedim Uysal, Norm Holding CEO, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TAİDER Üyesi
Duygu Uysal Simrooğlu, Norm Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TAİDER Üyesi
Oturum Yöneticisi: Mustafa Doğrusoy, MD Yönetim ve Strateji Danışmanlık
13.30 Paralel Oturum- 1 “Yönetimde Kadın”
İş dünyasında farkındalık yükseliyor. Günümüzde birçok büyük şirket bünyelerindeki kadın istihdamı konusunda hedefler koyuyor, ücrette fırsat eşitsizliğinin önünde duracağına söz veriyor, STK’lar yönetim kurullarında daha çok kadın sandalye alabilsin diye mentor menti programları açıyor. Peki Yönetim Kurullarında daha fazla kadın olması nasıl bir fark yaratır? Kadınların üst düzeyde iş hayatına teşviki neden bu kadar önemli? Yönetim kurullarında kadın erkek dengesi şirketlerin karlıklarına neden olumlu bir seyir veriyor? Tüm bu soruları ve cevaplarını enine boyuna masaya yatıracağımız “Yönetimde Kadın” oturumunda konuşacağız.
Burçak Güven, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı, Gazeteci, Klinik Psikolog, Yönetim Koçu, Koçluk Süpervizörü
Selen Kocabaş, YenidenBiz Derneği ve YKKD Kurucu YK Üyesi, Bağımsız YK Üyesi, Stratejik Danışman
Yasemin Rezan Kolbaşı, Arzum Yönetim Kurulu Başkan Vekili, TAİDER Üyesi
Oturum Yöneticisi: Serra Koyuncu, Petroyağ Grup Yönetim Kurulu Üyesi, TAİDER Üyesi
13.30 Paralel Oturum-2 “Aile Şirketlerinde Toplumsal Yatırım”
Aile şirketlerinde toplumsal yatırım tanımı, felsefesi, yöntemi ve gönüllülük kavramı ile uygulamaları, kurumsal kimlikle eşleştirme yöntemleri üzerinde paylaşımlarda bulunularak konuşmacıların içinde bulundukları iyi uygulama örneklerinin paylaşılması hedeflenmektedir.
Kurumsallaşmış hayırseverliğin odaklanmış, tesirli ve sürdürülebilir olması gerekir. Ayrıca, kurum değerleri paralelinde, çalışanlara gönüllülük yapma fırsatı sağlanması sonucu, iyi olma halinin kuruma bağlılığı arttırması beklenir. Tüm bu soyut kavramları somutlaştırmak adına en iyi uygulamaları Zirve katılımcılarımızla paylaşmayı hedefliyoruz.
Erdal Yıldırım, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
Ceylan Sel Sohtorik Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Üyesi, Polat Turizm Yönetim Kurulu Üyesi
Pınar Ilgaz, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Oturum Yöneticisi: Fatma Olten, Olten Sanat Vakfı İcra Kurulu Başkanı, TAİDER Üyesi
14.45 Paralel Oturum-3 “Aile Şirketlerinde İnsan Kıymetleri”
İnsan kıymetleri (değeri), günümüzde şirketlerin en büyük sermayesidir. İnsanı bir kaynak olarak gören yönetim anlayışına karşı insanı bir değer olarak gören İnsan Kıymetleri yaklaşımı insan odaklı bir felsefeyi temsil eder. Bu bakımdan öncelikle insanı ve beklentilerini anlamak, yeni jenerasyon aile bireyleri ve profesyonel çalışanların ekonomik, sosyal beklentilerine cevap verebilmek ve güvenli bir çalışma ortamı hazırlamak bir zorunluluk olmuştur.
Bu bağlamda İnsan kıymetleri kavramı günümüzde artık sadece insan kaynakları operasyonel süreci değil; bunun dışında, çalışan deneyimi, liyakat, işe alım süreçlerindeki yeni yaklaşımlar gibi faktörleri de bütünsel bir yaklaşımla ele almaktadır. Panelde özellikle Aile Şirketlerinde işin sonraki nesiller için varlığı ve sürdürülebilirliği bakış açısı ile;
- Türkiye ve Dünyadaki trendler,
- Dönüşen ve durmaksızın değişen yeni dünyada İnsan Kaynakları yönetimini gelecek dönemde nelerin beklediği,
- Yöneticilerin kendi kurumlarında geleceği yakalamak ve sürdürülebilir kılmak adına hangi aksiyonları alması gerektiğine ilişkin (Kurumsallaşma yolunda katkı sunacak profesyonel yöneticiler ve çalışanlara yönelik teşvik plan ve politikalarının oluşturulması; yeni nesil aile bireylerinin işe entegrasyonu ve aidiyetini sağlayacak Aile Anayasası’nın oluşturulması ) Aile Şirketlerine vizyon katmayı hedefleyen bilgiler paylaşılması,
- Odağına insanı alan geleceğin iş gücü, yeni çalışma modelleri, yetkinlik ve liderlik gelişimi gibi konularda işlevsel bilgiler ve iyi uygulama örnekleri sunulması hedeflenmiştir.
Hakan Onel, PERYÖN Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Hande Genç, SAP Türkiye ve Güney Avrupa, Orta Doğu, Afrika Dijital Hizmetler Bölge İK Direktörü
Oturum Yöneticisi: Eren Kurşun, Esin Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukat
14.45 Paralel Oturum-4 “TAİDER Mentorluk Programı”
Aynı döngüsel sorunları yaşayan aile şirketleri üyelerimizin deneyimlerini paylaşma ihtiyacının bir tık ötesinde bir aktarıma ihtiyaç duyması ve birbirlerinden öğrenecekleri çok şey olduğunu ortaya koymaları ile TAİDER kurulduğu günden bu yana düşünülen, özellikle işin başındaki ve gelecek nesiller tarafında talep edilen, TAİDER’e özgü ve aile işletmelerine özel tasarlanmış hem mentorların hem mentilerin eğitim aldığı, sürecin takip edileceği ve desteklendiği bir yapılandırılmış bir mentorluk programının yarattığı değerinin paylaşılacağı bir oturumdur.
TAİDER olarak bir ilke imza atarak, Aile İşletmelerine Özel bir Mentorluk Sistemi’ni hayata geçirilmesi ile derneğimizin, ‘Ailede birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik’ hedefini gerçekleştirmesine katkı sağlamak üzere, aile işletmelerinin döngüsel hikayeleri içinde sıklıkla karşılaşılan pek çok sorunu çözmenin anahtarı niteliğinde bir içerik ile “Gurur verici geçmişten, sürdürülebilir geleceğe” doğru yol alırken, mentorluk projesi sayesinde farklı nesillerin, farklı seslerin bir araya gelmesi ile oluşacak iletişim ağı ve bu birliktelikten doğan ilham olma, zorlukları aşma gücü, nesiller arası kültürel miras geçişini güven ortamında paylaşabiliyor olması ile yarattığı kazanımların, mentorlar ve mentiler tarafından aktarılması hedeflenmektedir.
Ozan Diren, DİMES CEO, TAİDER Üyesi
Rana Yiğitbaşı, Yaşar Holding İnsan Kaynakları Proje Uzmanı, TAİDER Üyesi
Türkmen Türkmenoğlu, Mateks Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, TAİDER Üyesi
Oturum Yöneticisi: Sezin Sivri, Sentinus Danışmanlık Kurucusu, Mentor, Eğitmen ve Aile Şirketleri Danışmanı, TAİDER Üyesi
15.45 Kapanış Konuşması “Gelecekle Gelecekler, Mega/Hyper/Cyber/Post Pandemi Trendler” - Ufuk Tarhan, Fütürist, Ekonomist, Yazar
“Hiç kuşku yok ki sadece 30 yılda eriştiğimiz akıl, bilgi ve teknoloji seviyesi, “Gelecekle Gelecekler” meselesini gizemli olmaktan çıkardı. İletişim kanalları, akıl ve analiz kabiliyetlerimiz geleceğe dair pek çok şeyi önümüze apaçık bilgiler olarak serdi. Sermeye devam ediyor, edecek de… İlginç ve çok kıymetli zamanlardayız. 30 yıl önce, 30 yıl öncesini de sonrasını bu kadar net kestiremiyorduk. Mesela daha Göbeklitepe’yi (1995) bulmamıştık. Dünya tarihini, medeniyetin sıfır noktasını 12.000 yıl daha kısa bildiğimizin farkına varmamıştık. Yine o zamanlar WEBB teleskobu henüz proje idi. Oysa şimdi 30 gün süren yolculukla vardığı uzay boşluğunda, 6.5 metre çapında bir gözle, yerküreden 1,5 milyon km uzakta (ki bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı) uzayda 13.5 milyar yıl öncesinin fotoğraflarını çekmeye çalışıyor… Dünya’ya cep telefonumuzla çektiklerimizden daha net fotoğraflar yolluyor.
30 yıl önce, 3-5 yıllık gelecek bile birçok bilinmezle doluyken şimdi işimizde, kariyerimizde, dünyada, doğada neler olabileceğini epeyce güçlü verilerle, bilimle, teknolojiyle altını doldurarak kestirebiliyoruz. Hatta ilköğretimdeki çocuklar bile 1-2 dakika içinde bize geleceğin oldukça net resimlerini çiziveriyorlar. İlk kez 5 nesil organik insan ve birtakım yapay zekalı dijital kardeşlerimiz, hep bir arada çalışıyoruz.
İlginç ve çok kıymetli zamanlardayız. Tehditlerden çok fırsatlara odaklanma zamanı… Yeni bir yüzyılı inşa edenlerden olmak üzereyiz.
Kıymetini bilmemiz ve… Gerisini ve gelecek 5-10-15-20-30 yıl içi yapılacak işler listemizi 4 Kasım’da Zirve’de konuşacağız.”
5 KASIM 2022, SWISSOTEL THE BOSPHORUS ISTANBUL
11.30 Oturum-1 “Aile Şirketlerinde Web 3.0”
Blokzincir teknolojisinin hayatımıza girmesiyle kontrolün aracı kurumlardan bireylere geçmesine imkân sağlayan Web 3.0 doğdu. Yönetimden finansa, oyundan sanata kadar pek çok alanı değiştirebilen Web 3.0 büyüme fırsatını da beraberinde getirdi. “Aile Şirketlerinde Web 3.0” başlıklı oturumda Paribu CEO’su Yasin Oral ve Paribu Danışma Kurulu üyesi Turan Sert Web 3.0’ün getirdiği büyüme fırsatlarını ve kurumlara olan etkisini değerlendirecek.
Turan Sert, Araştırmacı Yazar, Paribu Danışma Kurulu Üyesi
Yasin Oral, Paribu CEO
Oturum Yöneticisi: Civan Sözkesen, Funika Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TAİDER Üyesi
13.45 Oturum-2 “İletişimde İklim Yaratmak”
"Günümüzde iletişim, özellikle de kurumsal iletişim işletmelerin en önemli gündem maddesi haline gelmişken; birçok şirket kurumsal iletişim stratejilerinin uygulanması, adaptasyonu ve dönüşümü tetiklemesi konusunda zorlanmakta. İletişimde doğru iklimi yaratarak kalıcı, sürdürülebilir ve bütünsel çözümler ortaya koymak şirketlerin global ölçekte fark yaratabilmesi için odağa almaları gereken stratejik bir konu. Panelimizde, iletişimde iklim yaratmanın zorluklarını, tehlikelerini konuşuyor; aynı zamanda bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ile ilgili farkındalığı arttırmaya yönelik karşılıklı sohbet ediyor olacağız. ‘’İletişimde İklim Yaratma’’nın iklimini yaratıyor olacağız."
Fatmanur Erdoğan, IPPA Communications Yönetici Ortak
Oturum Yöneticisi: Gülçin Atalay Tunç, Mutlu Metal Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Mutlu Marine Kurucu ve Yönetici Ortak, TAİDER Üyesi
14.45 Kapanış Konuşması "İnsan Odaklı Liderlik"
"Sonuçlarımızı kutlamayı öğrendik hep ama nedenlerimiz de çok değerliydi. Biz orada saklıydık." - Cem Mumcu.
Zirvemizin ikinci günü kapanış konuşmasında, liderlik, sorumluluk, karar alma, kriz anları, dönemeçler, yoğunluk, disiplin, stres, kaygı, omuzlarda biriken yük… Tüm bunların içerisinde anlam arayışına devam etmek, ayakta kalmak, insan olmak durumunu konuşacağız.
Cem Mumcu, Psikiyatr ve Yazar
Oturum Yöneticisi: Elif Çakırlı, Mins Consulting Kurucu Ortak
15.30 Kapanış