Etkinlikler

Etkinlikler

TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı Ödül Töreni 2023

13 Nisan 2023 Perşembe İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü

TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı Ödülleri sahiplerini buldu.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin geliştirdiği ve 2017 yılından bu yana aile şirketlerinin katılımına açtığı Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı altıncı dönem ödülleri 13 Nisan 2023 Perşembe günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Kuzey Yıldızı  Ödülünü kazanan Aromsa, “çalışanlar” kategorisi ödülünün de sahibi oldu.

Tören açılışında, depremde yaşamını kaybedenlere saygı duruşunun ardından konuşmasını gerçekleştiren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan, “TAİDER Aile İşletmeleri Derneği olarak 11 yılı geride bıraktık. Aile şirketlerinin gelecek kuşaklara sağlıklı ve güçlü bir şekilde devredilmesi için rehber olmayı amaçladık. Neyi daha iyi yapabileceğimize odaklanmak çok önemli. Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı da bu açıdan çok önemli. Hep mutlu, umutlu yarınlar ve Cumhuriyetimizin 100. yılına odaklanmak önemli” dedi. Dünyada sürdürülebilirlik adına yaşanan gelişmeleri özetleyen, ülkemizde yaşanan deprem, sel ve müsilaj gibi doğal afetleri hatırlatan Urhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Endüstri devrimi sonrası yaşadığımız antroposen çağın dört sorunu var; küresel ısınma, biyoçeşitliliğin azalması, sosyal eşitsizlik ve okyanusların asitlenmesi. Küresel ısınma şu anda 1.1 derece düzeyinde ancak bu şekilde yaşamaya devam edersek görünen risk, ısınmanın 3-4 dereceye yükseleceği yönünde. Canlı ölüm oranı yüzde 15-40 düzeyinde olacak. Küresel ısınma nedeniyle yıllık can kaybının 300 bin kişi olması bekleniyor. Biyoçeşitlilikteki azalma çok endişe verici. Futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olma süresi sadece 4 saniye. Orta ve Batı Afrika nüfusunun üçte biri temiz suya erişemiyor. Kadınların çalışma oranı hala çok düşük.” Tüm bu endişe verici durumun ortadan kaldırılması için TAİDER Aile İşletmeler Derneği’nin yaptıklarına da değinen Tekin Urhan, “Sürdürülebilirlik kavramını 360 derece yani kurumsal yönetim, çalışanlar, iş modeli, aile ve gelecek nesil, çevre ve toplum başlıklarında ele alarak etki alanlarını tespit ediyoruz. Sürdürülebilir iş modelleri geliştirmek, en iyi örneklerden ilham almak, bir organizasyon olarak her seviyede gelişmek, herkesin birbirinden öğreneceği sürdürülebilir gelişimlerin sağlanacağı bir platform oluşturmak amacıyla farkındalık yaratan eğitimler ve toplantılar gerçekleştiriyoruz. Kuzey Yıldızı’na başvuran kurumlara sunulan değerlendirme raporu sayesinde gelişmiş ve geliştirilecek alanları belirleniyor. Program sürecinde eğitilen değerlendiriciler hem kuramsal hem de uygulama bilgisi ile öğrenme ve öğrendiklerini kendi şirketlerinde de uygulama alanı buluyor” dedi.

Kategori ödülleri

Bu yıl altıncısı düzenlenen Kuzey Yıldızı Programı’nda, 40’tan fazla toplantı yaparak katılımcı firmalarla 300 saatin üzerinde görüşme gerçekleştiren 24 değerlendiricinin titizlikle, samimiyetle ve şeffaflıkla yürüttüğü süreçte sürdürülebilirlik için büyük adımlar atan firmaların nabzı tutuldu. Yapılan değerlendirmelere göre Sepiciler Çaybaşı Deri “çevre” kategorisinde, Aytim Tekstil “toplum” kategorisinde, Deteks Kimya “kurumsal yönetim” kategorisinde, Vanelli Tekstil “iş modeli” kategorisinde ve Aromsa Besin “çalışanlar” kategorisinde ödüllendirildi. Kuzey Yıldızı Ödülü de Aromsa Besin firmasına verildi.

Üç oturum düzenlendi

Ödül töreninden önce gerçekleştirilen oturumlar da ilgiyle takip edildi. TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı Sürdürülebilirlikten Sorumlu Kıdemli Müdürü Tuna Öztürk Vardar, “Sürdürülebilir Finans ve Pozitif Etki Projeleri” konulu sunum gerçekleştirdi.

TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Berna Kırcı Aşıroğlu’nın yöneticiliğinde gerçekleşen “Kurum İçi Girişimcilik” oturumunda ,Yorglass Yönetim Kurulu Üyesi, Kurumsal İletişim Departman Yöneticisi ve Ming App Kurucusu, TAİDER Üyesi Merve Yorgancılar Işıtmak ile Yeşilova Grup İcra Kurulu Başkanı, TAİDER Üyesi Yalçın Yeşilova deneyimlerini paylaştı.

Birbirinden farklı nesillerle, farklı aile şirketleriyle temas ettiğini anlatan Berna Kırcı Aşıroğlu, gelecek nesillerin aile şirketinin yürüttüğü işlerle ilgilenmeme, bilmeme lüksü olmadığına vurgu yaptı. Merve Yorgancılar Işıtmak da “Ne iş yaparsam yapayım insan ile ilgili olacaktı. Bu nedenle insanı anlamak için psikoloji okudum” diyerek başladığı konuşmasında, çalışma hayatı deneyimini ve aile şirketinde gerçekleştirdiği projeleri, yenilikleri anlatırken “Yorglass’ın herkesin çalışmak isteyeceği bir şirket olması için kurumsal iletişim departmanı kurduk” diye örnek verdi. Çalışma hayatına adım attığında uzun zamanlar istediği etkiyi yaratamadığını ifade ederek söze başlayan Yalçın Yeşilova da şöyle devam etti: “Her genç iş hayatında kendine olan güvenini kazanmaya ihtiyaç duyuyor. Benim için o özgüven, aile şirketlerimizden birine genel müdür olup yetkiyi elime aldığımda geldi. Ekibimle birlikte başarılı iş sonuçlarına ulaşma imkanı bulduk .Ancak tam başarılı olmuşken bu seferde mutsuz oldum, yaşım küçük, sorumluluğumsa büyüktü. İş hayatımın ilk yıllarındaki bu döngüde önemli bir kazanımlar elde ettim. Mutlu olmak başarıyı getirmiyor; başarılı olmak mutluluğu. Ancak başarıyı sürdürebilmenin yolu da mutlu olmaktan geçiyor. Yani başarı ve mutluluk birlikte olursa iş sürdürülebilir oluyor."

Önceki yıllarda TAİDER Gelecek Nesil Komitesi Başkanlığı’nı yapan, halen de Now Gen Komitesi Başkanı olan Yeşilova, “Gençlere farklı bakış açıları, deneyimler için kutunun dışına taşmayı öneriyorum. İkinci olarak profesyonellerin güveni ve desteğinin kazanılması çok önemli. şirkette en üst noktaya gelmek uzun yıllar alabiliyor bu sebeple sabırlı olmayı başarmak şart. Son mesajım da kurucu nesillere. Onlara da esneklik çağrısı yapmak istiyorum. Çünkü hayat değişiyor. Genç nesillerin kurucu nesille ilişkilerinin zorlandığı dönemlerde ailelerin esnek olma, değişme yönünde çaba içinde olduklarını hissetmeleri gençlere  umut veriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kuzey Yıldızı Yolcuları

Mazars Denge Kurumsal Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı Yaman Alkan’ın “Karbon Ayak İzi Hesaplama” sunumunun ardından “Kuzey Yıldızı Yolcuları” oturumu gerçekleştirildi. TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Eş Başkanı Gülfem Yorgancılar Perçin’in yöneticiliğinde gerçekleşen oturumda Mutlu Metal İnsan Kaynakları Müdürü, TAİDER Kuzey Yıldızı Kıdemli Değerlendiricisi Dilara Baltacı, FDN Grubu Kurumsal Yönetim Direktörü Yeşim Akdeniz ve Uludağ İçecek Stratejik Planlama Yöneticisi, TAİDER Üyesi Nuri Cem Erbak söz aldı.

Kadının her alanda güçlenmesi için çalışan bir grup şirketi olduklarını vurgulayan Yeşim Akdeniz, “Odağında kadın olan; eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık, sürdürülebilirlik, kadın gücünün desteklenmesi, işte ve eğitimde fırsat eşitliği, toplumsal bilinç oluşturma gibi konularda oldukça hassasiyetle çalışmalar yapıyoruz.  Bu kapsamda layık görüldüğümüz’ Kadın Dostu Marka’’ unvanı bizi gururlandırıyor. Diğer yandan yaptığımız çalışmaları TAİDER ile paylaştığımızda farklı aile şirketlerine ilham olmuş olmak da bizi ayrıca çok mutlu etti. Erkek egemen bir sektör olarak bilinen otomotiv endüstrisinde şirketimizin kadın çalışan oranı yüzde 30. Altı yıldır şirketteyim, yüzde 10’lardan buraya geldik. Hedefimiz erkek egemen algıyı kırmak” dedi. 

Uludağ İçecek’in 111 yıllık bir marka olduğunu belirten Nuri Cem Erbak da “İşimizin doğası gereği, kurulduğumuz 1912 yılından bu yana aynı lokasyonda var olmak zorunda olan bir markayız. Sürdürülebilir olmadan bu noktaya gelmek zaten zor. Sürdürülebilirliği nesillerdir özümsemiş bir şirketiz diyerek 2019 yılında Kuzey Yıldızı Programı’na başvurduk. O yıl kazanamadık, 2020’de salgın esnasında yaşananlarla beraber değişen bakış açısıyla iş yapış şekillerimizde bazı değişiklikler gerçekleştirdik. Çünkü 2019’da çıkardığımız rapordan sonra stratejik iyileştirmeler gerçekleştirdik. Süreklilik ve sürdürülebilirlik üzerine kafa yorduk. 2021’de ARGE müdürümüzün ‘Biz kazanacağız’ demesiyle tekrar Kuzey Yıldızı programına katıldık ve  2021’de ödüle muvaffak olduk. Kuzey Yıldızı’na 2021’de ben hiç müdahale etmedim. Süreci profesyoneller yürüttü. Daha iyi sonuç aldılar” diye konuştu.

“Denetçi değil, değerlendiriciyiz”

Kuzey Yıldızı Programı’nda üç yıldan bu yana değerlendirici olarak görev alan Dilara Baltacı, 25 yıldan bu yana aile şirketlerinde çalıştığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Aile firmaları geliştikçe ülkemizde iyiye gidiyor. Kuzey Yıldızının aile firmalarına büyük desteği olduğunu düşünüyorum. Global ve büyük firmalar  kurumsallaşma çalışmalarına  ciddi  bütçeler ve  yöntemler  ayırabiliyorlar Gerçek ve samimi görüşlerin , iyi niyete dayalı  çıkarsız tavsiyelerin çok daha değerli  olduğunu düşünüyorum. Öz ve ihtiyaçlar aynı da olsa  ortak geliştirme önerilerini içeren bir aspirin maalesef bulunmuyor . Kuzey Yıldızı Programında   denetlemekle ilgi işlem yapmıyor, sadece değerlendiriyoruz. Üst üste  konan  tüm deneyimlerimiz ile  , başarı ve değeri keşfederek , firmanın dinamizmine destek  oluyor , yansıma sağlayarak gelecekteki değişimlerine katkıda bulunuyoruz.  Saha ziyaretlerimizde kurum yetkilileri ile sohbet ederken sorulara da bağlı kalmadan şirketlerin güçlü kaslarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Sonra da zayıf ve güçlü kaslar arasındaki farkı yansıtarak gelişim için öneri ve tavsiyler de bulunuyoruz. Kısaca Aile Fotoğrafı çekiyoruz. Firmalar Kuzey Yıldızı’na mutlaka katılmalı. Biz denetçi değiliz, değerlendiriciyiz. Tavsiye ederiz, yargılamayız, öneririz. Değerlendirici olarak kendimizi de karşı tarafın yerine koyuyoruz. Kimsenin açığını yakalamak ya da kötü yanları ortaya çıkarmak  hedefinde değiliz. İyi yanlarını alarak görerek hem onlara hem kendimize hemde  dolayısı ile  çevremize  aktarıyoruz.”

“Hepimizin iş birliği yapması gerekiyor”

Sürdürülebilirlik Üzerine Söyleşi” oturumunun yöneticisi TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Üyesi Osman Aytaman, sayısal verilerle Kuzey Yıldızı çalışmalarını özetledi. Goodsted Kurucu ve CEO’su, TAİDER Üyesi Selin Yiğitbaşı Ducker da geliştirdiği sosyal etki girişimini anlatırken “Dünyayı daha iyi hale getirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı hızlandırmak için işbirliğini arttırmayı amaçladık. Çok sayıda sosyal ve çevresel alanda etki yaratmak üzerine çalışan kurum ve girişimler var, ve hedeflerine ulaşmak için yardıma ihtiyaçları var. Bir diğer yandan da toplumlarda çok fazla yetenekli insan kaynağı var. 'Bu insan kaynağını nasıl daha fazla sürdürülebilirliğe katkıda bulunmasını sağlayabiliriz?' sorusundan yola çıktım. Yola çıkarken yaptığım ilk pilot proje başarılı olunca, 2018’de Uluslararası Aile Şirketleri Ağı (FBN) tarafından 10. Kez düzenlenen FBN Gelecek Nesil  Lombard Odier Girişimcilik ödülünü kazandım. Bu teknolojı üzerinde birlikte çalışabileceğim takım arkadaşları buldum, 2020’de yatırım turuna çıktım ve tam zamanlı bu fikir üzerinde çalışmaya başladım. İngiltere'deki bir yatırım fonundan ve Türkiye'deki melek yatırımcılardan toplamda 225 bin poundluk yatırım aldıktan sonra çalışmalarımız başladı. Şu anda Goodsted kurumlar tarafından gönüllülük ve sürdürülebilirlik programlarının yönetiminde, çalışanlarını ve diğer paydaşlarının bu programlara katılımını arttırmak ve ölçülebilir kılmak üzere kullanılabiliyor. Halka açık platformumuzun yanında kurumlara bu çözümü sunabilmemiz daha fazla insana ulaşmamızı ve bir gelir modeli oluşturmamızı sağlıyor.” diye konuştu.

Mazars Denge CEO ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi, TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Üyesi Dr. İzel Levi Coşkun, “Yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece istediğimiz noktaya varamayacağız. Hepimizin iş birliği yapması gerekiyor. Hepimizin birbirinden öğrenecek çok şeyi var. Tek bir dünyada yaşadığımızı fark etmemiz, iş dünyasının ve diğer dünyaların farklı olmadığını görmemiz, operasyonlara sürdürülebilirlik yaklaşımını entegre etmemiz, para kazanıren sosyal ve çevresel etkileri sorgulamamız gerekiyor” diye konuştu.

Kuzey Yıldızı Ödül Töreni’ne TEB Ana sponsor, Mazaars Platin Sponsor ve Bilgi Üniversitesi Mekan Sponsoru oldular.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği