Etkinlikler

Etkinlikler

İki Melek Yatırımcı, Bir Sosyal Girişim

11 Ağustos 2020 Salı

Etkinliğin video kaydını izlemek için lütfen tıklayınız.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Sosyal Girişimi Konuştu.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Girişimcilik Komitesi’nin gerçekleştirdiği “İki Melek Yatırımcı, Bir Sosyal Girişim” konulu çevrim içi etkinlikte bir sosyal girişim olan Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı, TAİDER üyeleri ve melek yatırımcı olan  Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter ile Uludağ İçecek Stratejik Planlama Yöneticisi Nuri Cem Erbak konuşmacı olarak katıldılar. Türkiye’de teknolojinin dışında da ciddi bir pazar olduğunu ve bunu dönüştürmek gerektiğini söyleyen Silahlı, aile işletmelerinin ülke içindeki dönüşüme hizmet edecek girişimlere sadece finansal olarak değil, anlayış olarak da büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Türkiye’deki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği komiteleri aracılığı ile çeşitli çevrim-içi etkinlik ve projeler üretmeye devam ediyor. TAİDER Girişimcilik Komitesi ‘nin gerçekleştirdiği “İki Melek Yatırımcı, Bir Sosyal Girişim” etkinliğinde, sosyal girişimcilik ve yatırımcı-girişimci ilişkileri konuşuldu.

“Tek noktadan firmalara en iyi şekilde atık yönetimi sağlıyoruz”
Fazla Gıda’yı, gıda atığını önleyen teknolojik çözümleri üretmek adına kurduklarını söyleyen Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı; “Gıda atığı çok büyük bir sorun. Dünyada her yıl 1.3 trilyon dolar değerinde gıdayı çöpe atıyoruz. Türkiye’de yıllık 280 milyar TL civarında atığımız söz konusu. Bu sadece finansal değil, çevresel ve aynı zamanda sosyal bir kayıp. İnsanların karnını doyuracağı gıdaları çöpe atmış oluyoruz. Fazla Gıda platformu, gıda firmalarının hâlâ insan tüketimine uygun fakat satışını gerçekleştiremedikleri ürünlerini sisteme yüklemelerini sağlıyor. Yükledikleri ürünler bağış modülünde değerlendirilip Gıda Bankaları ve aş evleri araçlığı ile ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı olarak ulaştırabiliyor, aynı zamanda firmaların bu değerlendiremediği atıl stoklarını uygun fiyatla satabilmelerine de olanak sağlıyoruz. Atıl kalan ürün grupları şayet insan tüketimine uygun değilse hayvan yem endüstrisinde yem hammaddesi olarak kullanılmasını ve ayrıca buna da uygun olmayan gıdaların biyogaz tesislerinde elektrik üretiminde ham madde olarak kullanılmasını sağlıyoruz. Gıda bağış tarafında aylık olarak 330 bin ihtiyaç sahibine gıda bağışı sağlıyoruz. Hedefimiz aylık 500 bin kişiye ulaşmak. Aktif olarak 36 şehirde bağış yapıyoruz ama 81 ilde operasyon kabiliyetimiz var” dedi.

 “İade ve imhalar büyük problemdi”

Uludağ İçecek Stratejik Planlama Yöneticisi ve melek yatırımcı Nuri Cem Erbak, Fazla Gıda’nın yatırımcısı olma hikayesini şu sözlerle anlattı: “2015 yılında aile şirketimiz Uludağ’da tedarik zincirinde çalışmaya başladığımda, iade ve imhaların nasıl büyük bir problem olduğuyla karşılaştım. Oradaki algıda seçicilikle beraber bunun makro ölçeğiyle ilgilenmeye başlamıştım. Daha sonra Fazla Gıda ile yollarımız kesişti ve yatırımcısı oldum.”

“Anlattığınızı yaptığınız zaman güven oluşuyor”

Yatırım sürecinden bahseden Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı, “ İlk başta yapmaya çalıştığım şeyin çok anlaşılmadığını fark ettim. Sosyal girişim dediğinizde insanlar kaçıyor. Fazla Gıda’nın çıkışında misyonum Türkiye’de sosyal girişimciliğin nasıl olması gerektiğini ve ölçeklenebilir olabileceğini göstermekti. Bu süreçte, anlattığınız şeyi uygulamaya koyduğunuzda güven oluştuğunu tecrübe etmiş oldum” ifadelerini kullandı.

“Yatırımcıların rolleri esnek olmalı”

Fazla Gıda’nın oldukça profesyonel  bir sosyal girişim olduğunu söyleyen Büyükkuşoğlu Serter, “Sosyal girişimler para kazanmadığı sürece sadece sosyal olarak kalıyor. Ayrıca yatırımcılar kendi rollerini esnek bir şekilde belirlemeleri ve her girişimde farklı roller içinde olabilmeliler.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte bahsi geçen kaynaklar:

1. Podcast Önerisi

The Tim Ferriss Podcast Serisi

https://open.spotify.com/show/5qSUyCrk9KR69lEiXbjwXM?si=RnqIau23QD-S3eFLLa4SkA

2. Sosyal Girişimcilik Dokümanları 

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu Yayınları

https://kusif.ku.edu.tr/yayinlar/kilavuz-serisi/

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği