Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış
19 Şubat 2019 Salı
Bursa
TAİDER, Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış konulu panel düzenledi
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, BUSİAD Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ve TUGIAD Türkiye Genç İş Adamları Derneği Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış” panelinde, aile şirketlerinde kurumsallaşma, sürdürülebilirlik, nesiller arası doğru iletişim konularında bilgiler paylaşıldı.
Etkinliğin açılış konuşmalarını TAİDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vehbi VARLIK, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi TÜRKAY ve TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy TABAKLAR yaptı.
TAİDER Başkan Vekili olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Vehbi VARLIK henüz genç bir cumhuriyet olan ülkemiz aile şirketlerinin 2. Nesilden 3. Nesile geçiş aşamasında olduğunu aktardı. Sadece Türkiye’de değil dünyada da aile şirketlerinin sürdürülebilirlik konusunda sorunlar yaşadığını ifade eden Varlık “Aile şirketlerinin nesilden nesile sürdürülebilirliğini sağlayan araçların başında kurumsallaşma gelmektedir. Aile şirketlerinin kurumsallaşması, diğer şirketlerden farklı olarak yalnızca şirketin değil aile yapısının da kurumsallaşması ile mümkün olabiliyor.” dedi.
BUSİAD Başkanı Ergun Hadi TÜRKAY konuşmasında, aile şirketlerinin yaşadığı sıkıntıların yanı sıra ekonomik sorunların da arttığı bir dönemden geçildiğini ifade etti. Türkay, çalışma hayatında başarıyı arttırmak için kadının iş hayatındaki yeri ve fırsat eşitliğinin önemine vurguda bulundu.
TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ersoy TABAKLAR ise, aile şirketlerinin ekonominin belkemiği olduğunu ifade ederek, aile işletmelerinin uzun ömürlü olmasına katkı sağlamak amacıyla, alanında başarılı akademisyenlerle iş birliği içinde “Bursa’da Aile İşletmeleri’nin Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı bilimsel bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti.
TAİDER Bursa İl Temsilcisi Dilara KORGAVUŞ’un oturum yöneticiliğini üstlendiği panelin konuşmacıları ise TAİDER Üyeleri Onur EREN, Nuri Cem ERBAK ve TÜGİAD üyesi Zeynep ŞEMSİ AYSALAR oldu.
Ünver Group 3. nesil temsilcisi olan Dilara KORGAVUŞ; “Dünyanın her yerinde aile şirketleri benzer sorunlar yaşıyor ancak sorunlar benzer olsa da çözümler aileden aileye değişiklik gösteriyor. TAİDER’in gerçekleştirdiği bu tarz etkinlik ve deneyim paylaşımı toplantılarının, aile şirketlerimizin nesiller boyu sürdürülebilirliğinin sağlanması için çok kıymetli olduğuna inanıyorum.” dedi.
Uludağ İçecek 4. nesil temsilcisi Nuri Cem ERBAK, 2014 Haziran ayında aile anayasası oluşturmak için çalışmalara başladıklarını ve sürecin devam ettiğini söyledi. ERBAK, oy birliği ile karar alma yöntemini belirlediklerini kaydederken aile anayasası sürecinin en önemli kazanımının şirketin 4. nesil 4 kuzenin birbirini yakından tanımasına ve aile konularının aile meclisinde tartışılmasına fırsat ve alan sağladığı için çok değerli olduğunu aktardı.
İnci Holding iştiraki İnci Akü’deki görevinden ayrılarak kuzeniyle birlikte SekizGen şirketini kuran Onur EREN ise, İnci Ailesi olarak 22 yıldır aile meclislerinin olduğunu ve 20 yıldır da aile anayasasına sahip olduklarını kaydetti. İnci Holding’de 25 yaşında satış ve pazarlama departmanında kariyerine başlayan Eren; “Genç yaşta aldığım sorumluluklar özgüvenimi ve cesaretimi arttırdı. Yurtdışında çalıştığım süreçte otomotivde e-ticaret üzerine birçok örnek gördüm. Ülkeye döndüğümde bunu uygulamaya karar verdim.” dedi.
Berdan Cıvata Genel Müdürü Zeynep ŞEMSİ AYSALAR ise şirketin babası ve amcası tarafından kurulduğunu, ikinci nesil olarak kuzenleriyle birlikte şirket yönetiminde olduklarını, icra görevlerini profesyonellere bıraktıklarını söyledi. Kurucu nesillerin başlattığı kurumsallaşma sürecinin şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağladığını söyledi.