Etkinlikler

Etkinlikler

TAİDER Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülleri Töreni

2 Kasım 2018 Cuma İstanbul

TAİDER Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülleri Sahiplerini Buldu

TAİDER tarafından aile şirketlerinde sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi” kapsamında verilen Kuzey Yıldızı Ödülleri, TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde sahiplerini buldu. Büyük Ölçekli İşletmeler kategorisinde Cam Merkezi Sanayi ve Ticaret A.Ş., Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler kategorisinde ise Pagmat A.Ş. ödüle layık görüldü. Jüri Özel Ödülü’nü ise İpeker Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı.

Dünyada ve Türkiye’de aile şirketleri bünyesinde verilen ilk sürdürülebilirlik ödülü olma özelliği taşıyan “Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü” TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi kapsamında, 2 Kasım Cuma günü düzenlenen törenle sahipleri buldu.

Büyük Ölçekli İşletmeler kategorisinde ödül kazanan Cam Merkezi’ne ödülünü Sabancı Ailesi 3. nesil üyesi Ali SABANCI ve TAİDER Kurucu üyesi Şükrü ÜNLÜTÜRK takdim etti. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler kategorisinde ise kazanan Pagmat’a ödülü TAİDER Başkanı Aydın ÖĞÜCÜ ve TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Başkanı Günseli ÜNLÜTÜRK tarafından verildi. Bu yıl ilk kez verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanan İpeker Teksil ise ödülünü TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali PANDIR’ın elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan TAİDER Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Başkanı Günseli ÜNLÜTÜRK, Kuzey Yıldızı Projesi’ni, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesi ve kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek bu alanda çalışmalar yapan işletmelerin teşvik edilmesi amacıyla 2016 yılında başlattıklarını belirtti. ÜNLÜTÜRK “Çıkış noktamız, paydaşı olduğumuz Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (FBN-I, Family Business Network International) tarafından geliştirilen Polaris Projesi oldu. Bu proje, dernek olarak kabul ettiğimiz ‘TAİDER Sürdürülebilirlik Andı’ doğrultusunda ilerliyor. Andımızda içinde yaşadığımız toplum için, çalışanlarımız için, çevre için ve gelecek nesiller için sürdürülebilirliği yaratmak, korumak ve bu yolculuğun devamlı iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmaya söz veriyor, tüm aile işletmelerini, çocukları ve onların çocukları için sorumluluk almaya çağırıyoruz” dedi.

Ödüllerin, projenin dört bileşeninden sadece bir olduğunun altını çizen ÜNLÜTÜRK “Aile işletmeleri başta olmak üzere tüm şirketlere kendilerini ölçümleyebilme imkânı veren ‘Kuzey Yıldızı Etki Değerlendirme Testi’ çalışanlar, toplum, çevre ve gelecek nesiller için yaratılan etkiyi puanlıyor ve geri besleme raporu sunuyor. Etki değerlendirme testini tamamlayan aile şirketleri için de takım çalışması ve birbirlerinden öğrenerek gelişme fırsatı sunan ‘Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları’ oluşturuldu. Projede yer alan ‘Değerlendiriciler’ ise ödüle başvuran her şirket tarafından zorunlu olarak görevlendiriliyor. Değerlendiricilerin, değerlendirme sürecinde öğrenmelerine fırsat sağlanması ve öğrendiklerini kendi şirketlerinde de uygulama fırsatı bulmaları projenin en önemli çıktısı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ödül sürecinde aday şirketlerin önce başvuru dosyaları incelendi. Ardından değerlendiriciler tarafından incelemeler ve saha ziyaretleri gerçekleştirilerek, jüri için final raporlar oluşturuldu.

Bu raporlar,  TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali PANDIR, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Didem ERYAR ÜNLÜ, Mazars Denge 2. Nesil Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. İzel Levi COŞKUN, Uzman Biyolog, Sinema Sanatçısı, Öğretim Üyesi ve Politikacı Ediz HUN,  TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Yuvarlak Masası Lideri Metin AKMAN, Göçtur Turizm, Yönetim Kurulu Başkanı  Naile GÖÇEN ÇUKUROVA,  Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, İşletme Enstitüsü Direktörü, Migros Pazarlama Kürsüsü Profesörü Prof. Dr. Zeynep GÜRHAN CANLI’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

TAİDER Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü’ne başvurular Büyük Ölçekli İşletmeler (BÖİ) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOÖİ) olmak üzere 2 ayrı kategoride değerlendiriyor. Başvuracak aile şirketlerinin mutlaka bir üretim faaliyeti olması, kurumun halka açık olmaması ve hisselerinin en az %50’sinin ailenin kontrolünde bulunması gerekiyor. Ödüle başvurmak için TAİDER üyesi olma zorunluluğu bulunmuyor.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği