Ulusal Ekonomik Daralmalardan Aile Şirketlerinin Çıkışı
20 Mart 2018 Salı
Divan Hotel, Ankara
TAİDER Ankara “Ulusal Ekonomik Daralmalardan Aile Şirketlerinin Çıkışını” Konuştu
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Ankara temsilciliği tarafından gerçekleştirilen “Ulusal Ekonomik Daralmalarından Aile Şirketlerinin Çıkışı” konulu toplantı Petaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve 2. nesil üyesi Dr. Begüm AKIŞ’ın yöneticiliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda Actus Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı ve Target Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Adnan NAS ile TBMM 22. Dönem Başkanvekili, Ankara Milletvekili ve Yorum Matbacılık Kurucusu Yılmaz ATEŞ izleyiciler ile görüşlerini paylaştı.
Panelin açılışını yapan TAİDER Ankara Temsilcisi, KAM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve 2.nesil üyesi Berkan BAYKAM katılımcılara TAİDER’in kuruluş hikayesi ve hedeflerinden bahsederek, “Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülü”, TAİDER Akademi ve 2-3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek olan TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi hakkında bilgi verdi.
Aile Şirketleri Ekonomik Krizlerde Dalgakıran Görevi Görüyor
Panelin açılış konuşmasında aile şirketlerinin Türkiye ekonomisine olumlu katkılarından da bahseden Aydın ÖĞÜCÜ “Aile işletmeleri gelişmekte olan ekonomilerin birçoğu için önemli üretim, istihdam ve katma değer yaratan ekonomik birimlerdir. Aynı zamanda bu ekonomiler açısından özellikle ekonomik kriz dönemlerinde dalga kıran görevi görmektedirler” diye konuştu. ÖĞÜCÜ, ülkemizin üretim potansiyelinin ve istihdamının neredeyse yüzde 95’ini gerçekleştiren aile şirketlerinin etkin yönetimi ve gelecek planlamasının, toplumsal refah artışına da katkıda bulunacağına dikkat çekti.
Kurucu Nesil Mücadeleci Oluyor
Türk aile şirketlerinin batıya oranla çok daha genç oldukları için daha kısa vadede büyümek isterken ölçek küçüklüğü, finans erişimi kısıtı, kuşak değişiminin iyi yönetilememesi ve ekonomideki yapısal zaaflar nedeniyle kriz etkilerine daha fazla açık olduğunu söyleyen Adnan NAS “Bu bakımdan Türk aile şirketlerinin nitelikli profesyonel yöneticiler ve güçlü kurumsal yapı ile etkin aktif-pasif, finans yönetimi ve ortaklıklar yoluyla rekabet güçlerini arttırmaları hayati önem taşır.”” dedi.
Eğitime Yapılan Yatırım, Üretime Yapılan Yatırımı Artırır
Devletin gelirlerinin yaklaşık yüzde 75’inin KDV, kurumlar ve gelir vergisinden oluştuğunu, bunun da yüzde 60’ının aile işletmeleri tarafından sağlandığına dikkat çeken Yılmaz ATEŞ “Ülkemizde yaşanan büyük krizlerde ilk olarak aile şirketleri etkilenir. Eğitim ve üretiminin birbirine bağlı olduğu asla unutulmamalıdır. Eğitime yapılan yatırım, üretime yapılan yatırırımı artırır. Eğitim artarsa, üretim de artar“dedi.
Toplantı, katılımcıların soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.