Aile Şirketlerinde Dijitalleşme: Dijital Dönüşüm Ne Demek?
25 Eylül 2017 Pazartesi
TOBB Üniversitesi Söğütözü, Ankara
TAİDER, Aile Şirketlerinde Dijital Dönüşüm Konusunu İşledi
Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 25 Eylül’de Ankara’da “Aile Şirketlerinde Dijitalleşme: Dijital Dönüşüm Ne Demek?” konulu bir toplantı düzenledi.
TAİDER üyeleri ve ülkemizin önde gelen aile şirketi temsilcileri ile gelecek nesil üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği, TOBB Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü dernek hedef ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dijital uygulamaların bir yandan tehdit oluştururken bir taraftan da fırsat sunduğu vurgulayan Öğücü, değişim hızına adapte olan şirketlerin rekabette avantaj sağlarken, dönüşümde yavaş kalan şirketlerin ise teknolojinin yıkıcılığının etkisinden kurtulamadığını söyledi.
TAİDER Ankara temsilcisi, Gelecek Nesil Üyesi ve KAM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Baykam, aile şirketlerinin farklı nesillerinin bir araya geldiği TAİDER etkinliklerinde paylaşılan tecrübelerin üyelerin aile ve iş hayatlarına olumlu yansımaları olduğunu gözlemlediklerini, bunun nedeninin dernek misyonunun çok özel olması ve alanında Türkiye’deki tek dernek olarak aile şirketi üyelerinin ihtiyaçlarına doğrudan cevap verebilecek platformlar yaratılması olduğunu söyledi.
TAİDER üyeleri, Ankara’nın ve ülkemizin aile şirketi sahipleri ile aile şirketi gelecek nesil üyelerinin bir araya geldiği toplantıda Arkan & Ergin JPA International Kurumsal Finansal Ortak Doğan Taşkent ve Mentors Network Türkiye Kurucusu Mehmet Onarcan konuşmacı olarak yer aldılar.
Doğan Taşkent: Dijital dönüşüm aile şirketlerinde tehdit değil bir fırsattır.
Doğan Taşkent, ortamın, risk algısının, donanım ve takım yetkinliklerinin günümüzde hızla dönüştüğünü belirtti. Aile şirketlerinin üstün özelliklerinden biri olan hızlı karar verme ve girişimcilik çekim gücünün bu dönüşümü fırsata çevirmek için önemli olduğunu vurguladı. Aile şirketlerinde yetişkin nesil “işimi nasıl daha iyi yaparım” derken gelecek nesilin “işimi daha farklı nasıl yaparım?” sorusu ile süreçlere yaklaştığını örneklerle ifade etti. Taşkent, yaşam döngüsünde düşmemek için kendini yenilemek gerektiğini, yaşanan tecrübeler ile algılarımızı kapatmamamızın önemini kaydetti. Dijitalleşme ile dijital dönüşümün birbirinden farklı olduğunu yetişkin neslin farkındalığının bu noktada çok önemli olduğunun altını çizdi. Aile şirketlerine inovasyonu serbest bırakmalarını ve gelecek neslin hata yapmasına izin vermelerinin geleceğe yapılan bir yatırım olarak görülmesini önerdi.
Mehmet Onarcan: Dijitaleşme ile rekabetin önündeki engeller kalkmıştır.
Mehmet Onarcan, Peter Drucker’ın “Kültür Stratejiyi Kahvaltıda Yer” sözünü hatırlatarak, dijital dönüşüm için önce farkındalık ve kültürel dönüşüm çalışmalarının başlatılması ve bunu güçlü bir stratejinin takip etmesi gerektiğini ifade etti. İş modellerindeki değişim hızının ve yıkıcı yenilikçiliğin etkisinin katlanarak arttığı günümüzde, insanlar gibi fikirler de dolaşım içinde ve dijitalleşme ile rekabetin önündeki engeller kalkmıştır diyen Onarcan, müşteri odaklı olmanın ve hızla gelişen, yaygınlaşan teknolojilere adaptasyonun aile şirketleri için de artık hayati olduğuna vurgu yaptı. Herkesin kendi sektörü ve işinin gelecekte nasıl şekilleneceğini sorgulaması gerektiğini, tüm stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi ve dijital dönüşümün üst yönetim tarafından sahiplenilen ancak tüm organizasyona yayılan ve özümsenen bir hareket olması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de inovasyon ve girişimcilikte çoğu zaman etkin mentorluk almanın paradan daha önemli olduğunu belirten Mehmet Onarcan, dönüşümü başarmak için farklı deneyimlerden faydalanmak, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin oyuncularını tanımak, inovasyonu serbest bırakmak, teknoloji startup’larını keşfederek onlarla birlikte çalışmanın, aile şirketlerinin sürdürülebilirliğine ve geleceğine önemli katkı sağlayacağının altını çizdi.
İstanbul’da 03-04 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleşecek, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Ali Koç’un açılış konuşmacısı olacağı TAİDER 5. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde tekrar bir araya gelecek üyeler ve Türkiye’nin seçkin iş aileleri “Aile Şirketlerinde Benden Bize Doğru” temasıyla yapılacak oturumlarda paylaşımlarına devam edecekler.