Aile Şirketleri için Yeni Güç: Fon ve Dış Kaynak
21 Nisan 2017 Cuma
Ankara
TAİDER, Aile işletmeleri Derneği 21 Nisan 2017, Cuma günü Anıtkabir ve Kurtuluş Müzesi ziyareti, TAİDER üyesi KAM A.Ş. işyeri gezisinin ardindan “Aile Şirketleri için Yeni Güç: Fon ve Dış Kaynak” konulu toplantıyı Ankara Ticaret Odası'nda gerçekleştirdi.Tüm katılımcılarımıza ve TAİDER Ailemize teşekkür ederiz.
Değerli paylaşımları için konuşmacılarımıza ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz. Toplantı ardından hazırlanan videoyu izlemek için tıklayınız.
Toplantımızın CNN Türk kanalında çıkan haberini izlemek için tıklayınız.
TAİDER, Aile Şirketleri için Fon ve Dış Kaynak Konusunu İnceledi
Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 21 Nisan’da Ankara’da “Aile Şirketleri için Yeni Güç: Fon ve Dış Kaynak” konulu bir toplantı düzenledi.
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Ankara temsilciliği tarafından düzenlenen toplantıda, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlarken dışarıdan fon kullanımı, şirket birleşmeleri ve satın almaları hakkında doğru yöntem ve araçlar hakkında bilgiler ve bu süreçte yaşanan olumlu, olumsuz tecrübeler paylaşıldı.
TAİDER üyeleri, Ankara’nın ve ülkemizin aile şirketi sahipleri ile aile şirketi gelecek nesil üyelerinin bir araya geldiği toplantıda ilk oturum “Aile Şirketini Güçlendirmek Üzere Şirket Satma Örnekleri” konu başlığında düzenlendi. ÇEPAŞ Galvaniz Demir Çelik Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kahraman, Canpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan ve Plasser Türkiye Demir Yolu Makinaları A.Ş. Genel Müdürü ve Çanga Grup Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çanga’nın konuşmacı olarak yer aldıkları oturumun yöneticiliğini Servo Capital Advisors Yönetici Ortağı Kaan Kiziroğlu yaptı.
Toplantının ikinci oturumu “Fon Yöneticileri ve Aracılar, Aile Şirketi Alanlar” konusunda gerçekleşti. Kovvan A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü Emre Özbek’in yöneticisi olduğu oturumda, Mediterra Capital Yönetici Ortağı Ahmet Faralyalı, 3 Seas Capital Partners Yönetici Ortağı İbrahim Arınç ve Anka Capital Yönetici Ortağı Serhat Çiçekoğlu konuşmacı olarak yer aldılar.
Son derece verimli geçen toplantının son bölümündeki soru ve yanıt kısmında, katılımcılar merak ettikleri konuları yöneltme imkânı elde etti. Etkinlik, tüm katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Konuşmacılar ve Toplantı Yöneticileri:
AHMET FARALYALI (Mediterra Capital Yönetici Ortak)
Ahmet Faralyalı , Mediterra’nın kurucu ortağı, yönetici ortağı ve yatırım komitesi üyesidir. Ahmet, Arzum Elektrikli Ev Aletleri, ACP Sigorta ve Reasürans Brokerliği ve Tavuk Dünyası yönetim kurullarında görev yapmaktadır. Mediterra’yı kurmadan önce Ahmet, Kohlberg Kravis Roberts (KKR)’ın Londra ofisinde Türkiye yatırımlarından sorumlu yönetici olarak görev yapmıştır. Kendisi Türkiye ve Avrupa'da kaldıraçlı satın almalar ve büyüme sermayesi işlemleri gerçekleştirmiştir. UN Ro Ro ve Pages Jaunes Groupe (PAJ.PA) yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.
Ahmet, Stanford Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı (MBA), UCLA’da Uygulamalı Matematik ve İş Ekonomisi dallarında lisans eğitimini tamamlamıştır
EMRE ÖZBEK (Kovvan A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü)
Emre Özbek Kovvan Ortak İnovasyon Ajansı kurucusu ve yöneticisidir. Kovvan, aralarında aile işletmelerinin de bulunduğu, orta ve büyük boy işletmelerin yeni ürün, servis ve iş modeli geliştirme ve dijitalleşme projelerinde inovasyon stratejisi, sistemi, süreçleri ve insan kaynağını bir araya getiren bir ajanstır.
Emre Özbek son 3 yıldır Türkiye inovasyon ve girişimcilik ekosistemi içerisinde iş modeli olarak ilgili tarafları bir araya getiren roller üstlenmiştir. Bu görevler arasında Istanbul Startup Angels melek yatırımcı ağının yönetici ortağı, Mentor Network Turkey bünyesinde kurucu mentör, İTÜ Çekirdek kuluçka merkezinde mentör koordinatörü, StartersHub micro-VC ve hızlandırma merkezinde yöneticilik bulunmaktadır. Bunlar yanında profesyonel olarak danışmanlıklar ve eğitimler de vermektedir.
Emre Özbek 20 yıllık kurumsal kariyerine PricewaterhouseCoopers Türkiye bünyesinde başlamış, denetim ve danışmanlık çalışmalarını İsviçre ve Amerika ofislerinde de devam etmiştir. Kurumsallaşma alanları arasında yer alan kurumsal risk yönetimi, iç kontroller ve iç denetim ve BT denetimleri alanlarında uzmanlaşmıştır. Sonrasında Vodafone Türkiye bünyesinde iç denetim ve sonrasında strateji ve iş geliştirme fonksiyonlarını yönetmiştir.
Emre Özbek yüksek öğrenim tez çalışmasını Marmara Üniversitesi bünyesinde sürdürmekte ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümü mezunudur.
ERCAN KAHRAMAN (ÇEPAŞ Galvaniz Demir Çelik Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
1979 yılı Almanya doğumlu. Bilgisayar Mühendisliği mezuniyeti ardından yönetim organizasyonu üzerine yüksek lisansını bitirerek, İstanbul’da müteahhitlik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren aile firmasında iş yaşamına başladı.
ÇEPAŞ A.Ş. kurucu ortağı olarak tüm süreçlerden sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı.
(ÇEPAŞ, faaliyet gösterdiği ürün gruplarında kısa sürede Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer almış, Edirne’den Kars’a, Hatay’dan Sinop’a ülkemizin birçok önemli projesinde imza atmıştır. Halen birçok proje başarılı bir şekilde sürmektedir.)
11 Kasım2013 tarihinde Genel Müdürü olduğu ÇEPAŞ’ın, İspanya’nın en büyük endüstri grubu Gonvarri ile ortaklık anlaşması imzalamasına öncülük ederek bu süreçlerin yönetiminde bulundu. (Çelik ve çelik ürünleri, otomotiv sektörü ve yan sanayi, yenilenebilir enerji olmak üzere 3 ana faaliyet alanı bulunan Gonvarri Group, 25'ten fazla ülkede,140'dan fazla fabrika ve 35 binden fazla personelle hizmet vermektedir. 2014 verilerine göre 2,187 milyar Euro büyüklüğe sahiptir.)
TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ankara Ticaret Odası Meclis Üyeliği, Beyzbol ve Softbol Federasyonu Beyzbol Asbaşkanlığı, Etimesgut Belediyespor Yönetim Kurulu Üyeliği, Gümüşhane Spor Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmekte.
Evli ve bir çocuk babası.
İBRAHİM ARINÇ (3 Seas Capital Partners Yönetici Ortak)
3 Seas Capital Partners bünyesine 2007 yılında katılan İbrahim Arınç, şirket alım, satım ve ortaklıkları, stratejik ortaklıklar, girişim sermayesi yatırımları, kurumsal finans, halka arz ve hisseye çevrilebilir menkul yatırımları konularında 20 yıla yakın profesyonel deneyime sahiptir.
1994 yılında Özel Tarsus Amerikan Lisesi’nden mezun olan Arınç, 1998 yılında ABD Babson College İşletme Bölümü’nden İşletme ve Ekonomi alanlarında çift anadal lisans diploması ve 2003 yılında ABD Boston College’dan Finans Master’ı diploması almıştır.
1998 yılından bu yana New York ve İstanbul merkezli aracı kurumlar ve uluslararası yatırım bankalarında, şirket alım, satım ve ortaklıkları alanlarında kurumsal ve finansal yatırımcılara yönelik olarak çalışan İbrahim Arınç, bugüne kadar perakende, gıda, endüstri, yüksek teknoloji, tüketici hizmetleri, İnternet ve enerji gibi sektörlerinde birçok M&A işlemine imza atmıştır.
KAAN KİZİROĞLU (Servo Capital Advisors Yönetici Ortak)
Kaan Kiziroğlu, Servo Capital Advisors A.Ş.’nin kurucu ve yönetici ortağı ve Egesan- Egeli Aşındırıcı Taşlar A.Ş.’nin 3.’üncü kuşak hissedarıdır. Kendisi yatırım bankacılığının çeşitli konularında çalışmış ve şirket satın almaları, finansman aranjmanı, gayrimenkul yatırımları ve finansal kriz yönetimi konularında tecrübe sahibidir. Kendi ailesinin de geçmişte yaşadığı tecrübelerden dolayı, son yıllarda şirketinin ana faaliyet alanlarından birini aile servetinin korunması, aile ofisi kurulumu ve yönetimi konusuna yönlendirmiştir.
MEHMET ÖZCAN (Canpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ ni İnşaat Mühendisi olarak bitirdikten sonra 1977 yılında Mehmet Özcan İnşaat Taahhüt firmasını kurdu.
1979’ da Levent Tecrit Maddeleri Ltd. Şti.’ nde kurucu ortak ve şirket müdürü oldu.1984 yılında hissesini satıp ayrıldı. 1984 yılında İnşaat Taahhüt işlerine ağırlık verdi.1984-1987 arası Atatürk Barajı’ nda 336 konut, yemekhane, misafirhane ve ısı santrali bina inşaatlarını yapar.1990-1995 arası SSK’ ya Aksaray, İnegöl, Karabük hastane ve dispanser işlerini yaptı. 1992 yılı Mehmet ÖZCAN firması CANYAPI İnşaat A.Ş.’ ye dönüştü. Taahhüt işleri bu firma ile sürdürüldü.
1985 yılı CANPA İZOLASYON LTD.ŞTİ.’ nin kuruluşudur. 2003 yılında Canpa & Mardav ortaklığı ile Stoper Yapı ve Yalıtım Sistemleri AŞ. kuruldu.
2007 yılı başında bitümlü membran üretimi başladı. 2014 Haziran’ında Canpa hissesini Ravago Grub’ a satar ve ortaklıktan ayrıldı. Halen CANPA HOLDİNG çatısı altında Yönetim Kurulu Başkanı olarak Ankara ve İstanbul’ da çalışmalarını sürdürmektedir.
ONUR ÇANGA (Plasser Türkiye Demir Yolu Makinaları A.Ş. Genel Müdürü ve Çanga Grup Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı)
Başkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunudur. TEMSA Global A.Ş.'de mühendis, Ankamak Makine'de Genel Müdür oalrak görev almıştır. Halen Çanga Grup Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve Plasser Turkey Demiryolu Makinaları Genel Müdür'ü olarak görev yapmaktadır.
SERHAT ÇİÇEKOĞLU (Anka Capital Yönetici Ortak)
Serhat Çiçekoğlu Tüketici Elektroniği , Yarı İletkenler, Tüketici Malları ve Endüstriyel Ürün sektörlerinde 25 yılı aşkın bir süredir inovasyon yönetimi konusunda KPMG, Accenture ve AMD gibi firmalarda hizmet vermiş bir uzman yöneticidir. Fonksiyonel uzmanlık alanları Kurumsal Strateji Planlama , Kurumsal İnovasyon ve Girişim Sermayesi Yatırımları, Şirket Satın Alma ve Birleşmeler, Yeni Ürün ve Servis Geliştirme konularını içerir.
Serhat Çiçekoğlu 2006 ve 2012 yılları arasında Advanced Micro Devices (AMD) çalıştı. AMD’deki son dönemlerinde Kurumsal İş Geliştirme ekibi içerisinde bir çok stratejik projenin liderliğini üstlenmiştir. Bu görevini kapsamında AMD’nin Fusion Girişim Sermayesi Fonu bir çok şirket analizi gerçekleştirmiştir.
Serhat Çiçekoğlu 2009-2015 yılları arasında Loyola University Chicago bünyesindeki Quinlan School of Business’ta görev almıştır. Bu dönemde İnovasyon ve Teknoloji Yönetimi konularında lisans ve yüksek lisans dersleri vermiş, aynı zamanda da Risk Yönetimi Araştırma Merkezi üç yıl sire ile yönetmiştir.
Serhat Çiçekoğlu inovasyon ve teknoloji girişimleri alanlarında danışmanlık hizmetleri sağlamak amacıyla 2008 yılında Şikago'da bulunan Sente şirketini kurdu. Sente kuruluşundan bugüne üç yüzden fazla teknoloji girişimine iş modelleme, inkübasyon ve fon girişi ile ilgili danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermiştir. Sente 2013 yılı içerisinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknopark Yönetimi A.Ş. ile beraber Türkiye’de ilk defa uyugulanan bir hızlandırma programını tasarlamış ve uygulamaya geçirmiştir. Serhat Çiçekoğlu 2012’den beri Verizon Innovation, AHA Heart Challenge, Start-up Chile, KAUST, Teknojumpp, ITU Gate ve ITU Çekirdek programlarında bir çok defa jüri üyeliği yapmaya devam etmektedir. Sente, A.B.D.’nin en büyük teknoloji merkezi olan 1871’in uluslararası iş ortağıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden kazanmış olduğu Endüstri Mühendisliği diplomasına ek olarak, University of Chicago’dan işletme yüksek lisans diploması sahibidir.