Etkinlikler

Etkinlikler

TAİDER 2. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi

28 Kasım 2014 Cuma İstanbul

“Gizli Şampiyonlar” Buluştu!!!

Ülkemizdeki aile işletmelerini bir çatı altında toplayan Aile İşletmeleri Derneği’nin (TAİDER) düzenlediği 2. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi 28-29 Kasım tarihlerinde, “Aileler için, Aileler Tarafından” sloganıyla İstanbul-Raffles Convention Center’da gerçekleşti.

TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren sözlerine, “Türkiye’nin genç sanayisi ve iş dünyası, gelecek on yıl içinde 2.ve 3. Nesile devir olacak çok sayıda şirketi içinde barındırıyor. Bu nedenle, daha fazla gecikmeden, harekete geçmek önümüzdeki yıllarda ülke ekonomisinin gelişimi ve başarısı adına büyük önem taşıyor. 2030 yılı tahminlerine göre, gelecekte yüksek büyüme ve ihracat rakamlarına sahip olacak ülkelerin lokomotifliğini, “Gizli Şampiyonlar” olarak adlandırılan başarılı ve sürdürülebilir aile şirketleri yapacak. Bugün bu salonda herkes 2030 Türkiye’sinin birer “Gizli Şampiyonu” diye başladı.

Zirveye, onur konuğu olarak katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ulu Önder Atatürk’ün ‘az zamanda çok iş başardık’ sözünün TAİDER’in 2 yıllık performansları ile hayata geçirildiğini görmekten ve aralarında olmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. “Halkımızın refahı, küresel entegrasyon, yarınların güçlü Türkiye’si için aile şirketlerinin varlığını mutlak surette arttırmasını bekliyoruz. Ülkemizde aile şirketlerinin oranı %95 seviyesinde olup, Türk aile şirketlerinin satışlarının %33’ünün yurtdışı pazarlara yapılıyor olması küresel ticarette her geçen gün sesini yükselten ülkemiz için önemli bir noktadır.” dedi.

Zirvenin ana konuşmacısı, Singapur’dan katılan FBN Asya Başkanı Frederick Chavalit Tsao’ydu. Tsao, “Bir aile şirketinin temelinde ‘barış, uyum, özgürlük, işbirliği, sevgi’ varsa iş algısını ve başarısını uzun süre yaşatmak mümkün olacaktır.” dedi ve açılışın ilk paralel oturumda ise, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Başkan Vekili Selim Akın ve Üye Pelin Akın ile Prof. Dr. Acar Baltaş “Türkiye’de kurumsallaşma” konusunu ele aldılar. Hamdi Akın, kurumsallaşmanın birçok faktöre bağlı olduğunu, her şirketin kendine özgü kuralları, kaideleri ve davranış biçimlerinin olduğunu bu nedenle her şirketin kurumsallaşma sürecini farklı şekilde yürütebileceğinden bahsetti.

Öğleden sonraki paralel oturumlarda ise, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Başkan Yardımcıları Bernard Arcas ve Diane Arcas Aktaş ile CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manısalı Darman yer aldı. 100 senedir var olan Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Devir sürecinin 3 aşamalı olması gerekir: Yeni nesli hazırlama, beraber çalışma ve devrettikten sonra uzaktan destek,” dedi. Bernard Arcas ve Diane Arcas Aktaş’ın da katılımlarıyla renklenen oturumda, Lucien Arkas, “Sorumluluk alınır veya verilir diye bir kural yok. Sorumluluğu devretmeye hazır olduğunuzu bir sonraki kuşağa hissettirmeniz gerekiyor. Biraz teşvik edip, doğal bir süreçle yumuşak geçiş yapılmalı.” dedi.

Bir diğer paralel oturumda ise, yaklaşık 300 yıllık, 10. kuşak temsilcisi ve 1067 hissedarı olan Wendel-Participations şirketinin Yönetim Kurulu üyesi olan Priscilla de Moustier ve Insead Aile İşletmeleri Misafir Profesörü olan Christine Blondel yer aldı. Bu kadar yıl ayakta durabilmeyi başarmış, birçok kriz atlatmış şirket için, “Aile olma duygusu, aile içindeki kişilerin birbirine güvenmesi, girişimci ruhlar taşıması, öncelik planlamasının yapılması, danışmanlardan veya aile dışı kaynaklardan mutlaka yararlanılması, küçük çemberler yaratılarak aile içi samimi ortamlar yaratılması,” gibi birçok faktörün etkili olduğunu vurgulayan Moustier, sözlerini, “Aile lideri varsa, uzun vadeli tutkular yaratılıyor; yetkinlik ve değerler varsa ve çalışanlar şirketin hissedarlarına güven duyuyorsa başarı kaçınılmaz oluyor” şeklinde noktaladı.

Paralel oturumların ardından, Av.Aydın Buğra İlter’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Helvacızade Yönetim Kurulu Üyesi ve Zade Vital Genel Müdür Dr.Mevlüt Büyükhelvacıgil, EY Ortaklarından Mehmet Küçükkaya ve Aile Şirketleri Danışmanı Dr.Haluk Alacaklıoğlu aile şirketlerinde hukuk boyutunu ele aldılar. Panelistlerin ortak fikri olarak kabul edilen “Aile Anayasası”nın önemi vurgulandı. Aile içinde yazılı bir planlamanın olmazsa olmaz olduğu; beklenmeyen olaylarda ihtilafları önleyen tek unsurun yazılı kaynakların olduğunun altı çizildi.

Zirvenin ilk günü, İzgören Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif İzgören’in konuşmacı olduğu “Bir Aile Şirketi 0’dan Nasıl Kurum Oldu?” konulu oturumla sona erdi. Katılımcıları kendine özgü tarzıyla etkileyen ve oldukça ilgi çekici bir sunum yapan İzgören, Aile şirketleri başarıya ulaşmak için neler yapmalı? Nasıl daha verimli bir çalışma ortamı oluşturulabilir? Çalışan-Yönetici İlişkileri nasıl olmalıdır? Gibi sorulara değinip, aile işletmelerinde kurum kültürü, iletişim, bilgi ve gelecek konularına odaklandı.

Zirvenin ikinci günü sadece Gelecek Nesil temsilcilerine yönelik gerçekleştirildi. Family Business Network’ün gelecek nesillere özel oluşturduğu Yeni Liderler Çemberi deneyimi ile birlikte Kolombiya’dan bir Gelecek Nesil üyesiyle “Sürdürülebilirlik Üzerine Vaka Çalışması” başlığıyla şirketteki yolculuğun detayları aktarıldı.

Ardından, Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ile bir çalıştay yer aldı. “Özgür olabilmek için seçim yapmanız lazım, seçim yapabilmek için ise farkında olmanız lazım” diyen Cüceloğlu, her bir ailenin kendine özgü bir öyküsü olduğunu, bu öykünün dinamiklerini keşfetmenin bu çalıştayın amacı olduğunu vurguladı. Düşüncelerini çok güzel bir şemayla anlatan Doğan Cüceloğlu, her sonucun bir davranış biçimi, arkasında bilgi sistemlerinin, arkasında ise “niyet” olduğunu belirtti. Bu çalıştayda, neden belirli bir niyet seçildiğinin çalışması yapıldı. Sürdürülebilir başarılı ve sürdürülemez başarısız aile şirketlerinin öyküleri, yönetim davranışları, yönetim bilgileri ve değerleri çerçevesinde grup çalışmalarıyla incelendi.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği