Aile Şirketlerinde Devir Süreçleri

12 Mayıs 2016 Perşembe Crowne Plaza Bursa Convention Center & Thermal Spa / Bursa

Bursa’da Aile Şirketleri, Devir Süreçleri deneyimlerini paylaştılar

Ülkemizdeki aile  şirketlerinin  kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Bursa temsilciliğinin düzenlediği ‘Aile Şirketlerinde Devir Süreçleri’ konulu,  sektöründe global düzeyde önemli başarılara imza atan şirket temsilcilerinin paylaşımlarda bulunduğu  toplantıda, aile şirketlerinin kuşaklara yönelik aktarımları ve devir süreçlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği gündeme getirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TAİDER Bursa Temsilcisi ve Kırcılar Deri 3.nesil üyesi Berna Kırcı Aşiroğlu, Derneğin en özgün yönünün deneyim paylaşımı ve birbirinden öğrenme olduğunun altını çizerek Türkiye ekonomisinin lokomotifi aile şirketlerinin büyük çoğunluğunun 2.nesilden 3.nesile geçiş aşamasında olması nedeniyle kritik bir dönemde olunduğunu söyledi. Aile şirketlerinin sürdürülebilirliği alanında farkındalık ve deneyim paylaşımı çalışmalarına devam eden TAİDER’in  gelecek nesil komitesi eş başkanı ve Bursa temsilcisi olan Aşiroğlu, Dernek misyonunun çok özel olması ve alanında Türkiye’deki tek Dernek olarak aile şirketi üyelerinin ihtiyaçlarına doğrudan cevap verebilecek platformlar yaratmasının önemini vurguladı.

Perihan İnci: “Profesyonel Yönetim Anlayışı Hâkim Olmalı”

Toplantıda konuşan İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, İnci Holding olarak bir aile anayasası ve denetleme mekanizmasına sahip olduklarını anlatarak, aile şirketlerinin profesyonel oluşumlar eşliğinde kurumsallaşma yolunda adımlar atmasının önemine dikkat çekerken, hissedarlar sözleşmesinin de muhakkak yapılması gerektiğini kaydetti.

İşler iyi giderken kuralları koymanın gelecekte önemli kazanımlar ortaya çıkaracağını vurgulayan İnci, kurumsal yönetim anlayışından asla taviz verilmemesi gerektiğini, sadece aile bireylerinden oluşan yönetim anlayışında ‘hesap verme’ konusunda sıkıntılar yaşanabildiğini aktararak, bu konunun da şirketin iyi gününde değil de kötü gününde önemli dezavantajları beraberinde getirebildiğini söyledi.

“Duygu Kaplan: Kararlı Olmak ve Vazgeçmemek En Önemli Anahtar”

Şirket devir süreçlerinde devralan kişiler için en önemli anahtarın kararlı olmak ve asla vazgeçmemek olduğunu vurgulayan Kaplanlar Soğutma Genel Müdürü Duygu Kaplan; “Çalışma hayatında imkânsız diye bir şey olmamalı. Bir şeye gerçekten inanıyorsanız, mutlaka onun peşinden gidin. Uzlaşarak yola çıkmalı ve doğru iletişim kanalını bulmalıyız, çünkü iletişim çok önemli. Her şirketin kendine özgü değerleri söz konusu, dışarıdan gelen bu değerlere hemen adapte olamayabiliyor. Kendi şirket politikalarımız neyse, en üst yöneticiden, en alttaki personel kadrosuna kadar hepimiz bu değerlere uymaktayız. Ancak Kaplanlar Soğutma olarak, ihracat odaklı ve çok hızlı büyüyen bir şirket olduğumuz için dışarıdan da profesyonel destek almaktayız. Şirketin tüm operasyonel ve stratejik süreçleri paralel şekilde ilerlemelidir. Aile şirketlerinde dengeleri nasıl yönetmek gerektiğini iyi bilmek de önemli avantajları beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

Ertuğrul Kaplan: “Yetki Devri Kısıtlı Olmamalı”

Toplantıda konuşan Kaplanlar Soğutma Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan da, aile şirketlerinde yetki devri konusunda kısıtlı davranılmaması gerektiğinin altını çizerek, şoför koltuğunda tek kişinin olması gerektiği yönünde örnekler verdi. Kaplan; “İşletmelerde yetkinlik temel esastır. Aile şirketlerinde yeni kuşak temsilcilerinde eğer bir yetkinlik, başarı görülürse o kişiler hissedar yapılarak ödüllendirilmelidir. Çünkü ortada bir başarı varsa, bu mutlaka ödüllendirilmeli. Alınan eğitim, işe sadakat, problem çözme kabiliyeti, müşteri ilişkilerinde sonuç odaklı çalışabilme, çalışma arkadaşlarıyla uyum gibi yetkinlikler, kişinin yükselmesi için önemli avantajlar sağlar. Aynı şekilde iş yerinde iyi çalışma koşulları, çalışan memnuniyeti daima sağlanmalı. Sürekli iyileştirme kültürü bu noktada önem taşıyor” diye konuştu.

Son derece verimli geçen toplantının son bölümündeki soru-cevap kısmında, katılımcılar merak ettikleri konuları konuşmacılara yöneltme imkânı bulurken, toplantının sonunda tüm konuşmacılara değerli paylaşımlarından ötürü TAİDER’e özgü tasarlanan “ailede birlik” temalı seramik anı hediyesi verildi. Etkinlik, tüm katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.