Aile Şirketlerinin Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hukuki Adımlar
Wednesday, February 19, 2020
İzmir
TAİDER ve EGİAD “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik”i konuştu
TAİDER ve EGİAD “Aile Şirketlerinin Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hukuki Adımlar” konulu bir konferans gerçekleştirdi. Halihazırda devam eden Kuzey Yıldızı projesiyle aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerine katkı sağlayan TAİDER gerçekleştirdiği bu ortak etkinlik ile “Sürdürülebilirlik” konusunu her açıdan ele alıyor.
“Aile Şirketlerinin Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hukuki Adımlar” konulu konferansta konuşan, TAİDER ve EGİAD Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Üyesi olan Avukat Reşat Moral, aile şirketlerinin mevcut ortaklık yapısı gerekse gelecekteki ortaklık yapısının birleşme, devralma veya halka arz yoluyla değişmesi ihtimallerine göre Hissedarlar Sözleşmesinin kurumsallaşma, birleşme, devralma ve halka arz prosedürleri için önemli bir role sahip olduğunu dile getirdi.
EGİAD Akademi organizasyonu ve TAİDER katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte aile şirketlerinde sürdürülebilirlik ve bu yönde kurumsal yönetişim farkındalığı, aile konseyi ve aile anayasasının şirketlere etkileri, pay sahipleri sözleşmesi gibi kavramlar ile sürdürülebilirlik yolundaki hukuki adımlar ele alındı.
Aile şirketlerinde yönetim kurulu ve icra kurulunun yanı sıra şirketi kontrol eden aile nezdinde aile konseyinin kurulmasının da etkin ve manevi önem taşıdığını söyleyen Avukat Reşat Moral, “Aile Konseyi iş dışındaki konuların çözümü adına verimliliği artıracaktır. Aile konseyinin amacı, aile arasındaki konuları aile huzurunda çözüp, konuların soruna dönüşmeden aile şirketine olumsuz yansımasına engel olmak ve aile şirketinin izleyeceği yolu diğer aile üyelerine aktarmaktır” dedi.
Aile Anayasasının önemine de değinen Moral, “Aile Anayasası, yasal yaptırımı bulunmayan, daha çok etik ve sosyal etkisi olan bir prensipler manzumesidir. Aile Anayasasıyla; ailenin ve şirketin vizyon, misyon ve temel değerlerinin belirlenmesi; aile üyelerinin şirket içerisinde çalışma prensiplerinin belirlenmesi; varlık yönetimi; aile ve aile varlıklarını kullanarak aile şirketi yönetişiminin düzenlenmesi; şirketin yönetim ve operasyon mekanizmalarında tarafsız ve rasyonel olması sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.