TAİDER “Aile Şirketleri’nde Yönetim Kurulu 4.0”ı tartıştı
Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği “Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu 4.0” konusunu gündeme taşıdı.
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği ve BUSİAD (Bursa Sanayi ve İşadamları Derneği) işbirliği ile düzenlenen etkinlikte Odgers Berndtson Türkiye, Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel konuşmacı olurken, oturumu TAİDER Bursa İl Temsilcisi ve Ünver Grup 3. Nesil üyesi Dilara Korgavuş yönetti.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, TAİDER’in üstlendiği görev itibarı ile son derece önemli bir sivil toplum kurulu olduğunu ifade ederek, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği ile ilgili gerçekleştirdiği çalışmaların önemine dikkat çekti. TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü ise açılış konuşmasında tüm dünyada büyümenin yaratacağı değişim ve dönüşüm için bugünden hazır olmak gerektiğini vurguladı.
“2025 yılına kadar Fortune 500 listesindeki şirketlerin yüzde 75’i yok olacak ve yaşayacak şirketlerin yüzde 50’si ise henüz kurulmadı.”
Küresel Aile Şirketleri Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’deki aile şirketlerinin dijital gelişmelerin öneminin farkında olduğunu belirten Öğücü konuşmasında dünyadaki dijitalleşme süreci ile ilgili şunları söyledi: “Küresel ortalama yüzde 59 civarındayken, Türk aile şirketlerinde araştırmaya katılanların yüzde 62’si dijital gelişmelerin faydalarının farkında ve hatta faydalarını ölçmeyi sağlayan gerçekçi planlara sahip olduklarını belirtiyor. Gen teknolojisindeki hızlı gelişmeleri, big data yönetimi, yapay zeka ve yaratıcı düşüncenin giderek artan önemini, robotların hayatın her alanına entegrasyonunu düşündüğümüzde, aile şirketlerinin günlük faaliyetlerinin ötesini düşünebilmeleri ve gelecek beş veya on yıl içinde var olma ihtimallerini hesaplamaları kaçınılmaz. Amerika’daki Babson Koleji tarafından yapılan araştırmaya göre 2025 yılına kadar Fortune 500 listesindeki şirketlerin yüzde 75’i yok olacak ve yaşayacak şirketlerin yüzde 50’sinin henüz kurulmadığı öngörülüyor. Bu sonuçlar bize şirketlerimizin devamlılığı için bilhassa yönetim kurulundaki yapılanmayı değiştirmemiz gerektiğini, bilişsel esnekliği yüksek, donanımlı, yaratıcı, genç ve çeşitlilik kavramlarını barındıran bir yapıya geçinilmesinin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Tıpkı Dünyaca ünlü spor müsabakalarında kullanılan İsviçreli saat firması Tag Heuer’ın danışman kuruluna yaş ortalaması 18 olan gençleri dahil etmesi gibi.”
“Dijitalleşme 4.0 değil 5’e hazır olmalıyız. Ancak aile eko sistemeninin değerlerini de unutmamalıyız”
Etkinlikte konuşan SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel, şirketlerin gelecek süreçte dijital gelişmelere hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak “2000 yılında ilk kez tüm insanlık tarihine eş değer veri üretildi. 2020 yılında ise tüm insanlık tarihinin 20 katı büyüklüğünde veri üretilmesi bekleniyor. Tüm şirketlerin bu sürece hazır olmaları için organizasyonel yapılanmasını tamamlaması çok önemli. Gelecek süreçte artık insan kaynağını değil yeteneği yönetiyor olacağız. 2030 lara kadar yepyeni meslekler olacak. Bugün adını bile koyamadığımız bir çok meslek olacak. Bugünkü meslekler ise o gün için yetmez duruma gelecek. Bizlerin beyaz yaka mavi yaka ayrımı olmaksızın kendi yeteneklerimizi çok yükseltmemiz gerekiyor. Dijitalleşme 4.0 değil 5’e hazır olmalıyız. Ancak aile eko sistemeninin değerlerini de unutmamalıyız” diye konuştu.
“Her geminin bir kaptanı olmak zorunda ancak nesiller arası geçiş için şirket içinde bir güven oluşmalı.”
Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol ise konuşmasında kurumsallaşma sürecinde ailenin tüm işleyişi profesyonellere devretmesinin sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Erol, “Ailenin tamamen el çekmesi de doğru değil. Yönetim Kurulu’nun önümüzdeki 5-10 içinde nereye ilerleyeceği ve ne yapacağı çok önemli. Amaç ortak ise niyet iyi ise bilgi vizyonu destekleyecek kadar iyi ise tüm sorunlar aşılabilir. Ancak alacağımız çok mesafe var. Bu da bir olgunlaşma süreci. Biz 6 -7 yıldır olgunluk düzeyimizi dış gözlemlerle ölçmek açısından uluslararası geçerliliği olan bağımsız denetim mekanizmalarının yanı sıra iç denetim mekanizmalarımızla de ilerliyoruz. Her geminin bir kaptanı olmak zorunda ancak nesiller arası geçiş için şirket içinde bir güven oluşmalı. Türkiye bir dönüşüm yaşıyor. Globalleşme sürecinde artık farklı yetkinlikler öne çıkıyor ve ihtiyaç duyuluyor. Ancak en önemlisi her iki tarafında da güveninin sağlanması” dedi.
“250 yılda yaşanmış değişim 10 yıl içinde yaşanıyor. Şirketler bu süreci iyi yönetirse fırsat, yönetemezse büyük risk altında olacak.”
Dijitalleşme sürecinde ekip çalışmasının önemine dikkat çeken Odgers Berndtson Türkiye, Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar ise şirketlerin büyük bir değişim ve dönüşüm döneminde olduğunu belirterek, “İnsan ve etik en önemli konu başlığı haline geliyor. Dijitalleşme ana trendleri ise bütün gündemi değiştiriyor. Bu süreçte insanlar, aile üyeleri olsun olmasın gerekli yetkinliklere sahip mi değil mi? Önemli olan bunu belirleyebilmek. 250 yılda yaşanmış değişim 10 yıl içinde yaşanıyor. Şirketler bu süreci iyi yönetirse fırsat, yönetemezse büyük risk altında olacak” diye konuştu.
Konuşmacılar
Ayşe Öztuna Bozoklar

Odgers Berndtson Türkiye , Yönetici Ortak
DetaylarAyşe Öztuna Bozoklar
Ayşe Öztuna Bozoklar
Odgers Berndtson Türkiye , Yönetici Ortak
Ayşe Öztuna Bozoklar Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra; 1991 yılında Profil International (PI) (1994 yılında Almanya’da), 1998 yılında Odgers Berndtson Türkiye, 1998 yılında Corporate Development International (CDI), 1999 yılında Profiles International GmbH ve 2013 yılında Valyoubel AG olmak üzere, Türkiye’nin ve Almanca konuşulan Avrupa ülkelerinin önde gelen kuruluşlarına Toplam İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleri sunan beş farklı şirketin kuruculuğunu gerçekleştirmiştir.
Bugün, kendi alanında sektörünün öncü ve lider şirketlerinden Profil International insan kaynakları danışmanlık şirketinin kurucu ortağı ve Avrupa’nın önde gelen üst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme şirketi Odgers Berndtson’ un Türkiye Ofisi yönetici ortağıdır.
Türkiye’de yönetici seçimi ve değerlendirme süreçlerinde psikometretik analizler kullanan ilk yönetim danışmanlarından biri olan Ayşe Öztuna Bozoklar, 2003-2005 yılları arasında kariyer yönetimi ve liderlik gelişimi konularında İstanbul Bilgi Üniversitesi MBA Programı’nda öğretim görevlisi olarak da görev yapmıştır.
2005 yılında da Dünya gazetesi tarafından sektörün en başarılı iş kadını seçilmiştir ve 24 yılı aşkın süredir çok sayıda farklı sektörde faaliyet gösteren yerli yabancı pek çok saygın kurumun yönetim kurulu yapılandırılması, CEO ve üst düzey yöneticilerinin görevlendirilmesi konularında danışmanlık ve değerlendirme hizmetleri verirken aynı zamanda, Boğaziçi Üniversitesi, Borsa İstanbul ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ile işbirliği içinde, Türkiye’nin önde gelen üst düzey şirket yöneticilerini, Liderliğin Yarını ve Yönetim Kurulu Uygulamalarında Gelecek Perspektifleri temalı ortak akıl platformlarında buluşturmaya öncülük etmektedir.
Kurduğu şirketler, ortaklıklar ve gerçekleştirdiği binlerce danışmanlık projesi ile Türkiye ve bölge ülkelerinde sektörlerinin lideri olan birçok şirketin gelişimine katkıda bulunmuş, uluslararası en iyi uygulamanın ve özgün yaklaşımın Türkiye’de öncülüğünü yapmıştır.
Ayşe Öztuna Bozoklar, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’ nde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Antigua ve Barbuda Fahri Konsolosluğu görevlerini de yürütmektedir.
Sami Erol

Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı
DetaylarSami Erol
Sami Erol – Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı
Orta öğretimini İzmir’de tamamlayan Sami Erol, Anadolu Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi sonrasında proses ve reaktör tasarımı alanında Yüksek Mühendislik derecesini elde etmiştir. Profesyonel iş hayatına, Otomotiv Sektöründe üretim mühendisi olarak başladı.
Orhan Holding /Teknik Malzeme Üretim, Kalite, Satınalma ve Fabrika yöneticiliği sonrasında Genel Müdürlük görevini üstlenmiştir. Otomotiv sektöründe üretim ve ticari alanda projelerini oluşturdu. Sektörde birçok kuruluşa Stratejik Yönetim konusunda profesyonel destekler sağladı. 2013 yılı itibari ile Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı olarak sorumluluk üslenmiştir.
Meslek yaşamı ile birlikte BUSİAD, Türkiye Kalite Derneği (KALDER), ÜSİGEM, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve TMMOB gibi sivil toplum kuruluşlarında Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelik görevleri almıştır. Sami Erol; çeşitli üniversitelerde konuk öğretim üyesi veya dönemsel eğitimci olarak dersler vermiştir. Üniversite ve diğer eğitim kurumları öncelikli olmak üzere çok sayıda bildiri sunmuş; Ulusal ve Uluslararası bilimsel ve mesleki yayınlarda çok sayıda makaleleri yayınlanmıştır.
Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı da yapan Sami EROL, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Tarık Tezel

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili
DetaylarTarık Tezel
1961 Yılında İstanbul’da doğdu. İlk , Orta ve Liseyi İstanbul’da okudu, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümünden Yüksek İç Mimar olarak mezun oldu. 1994 yılına kadar kendi iç mimarlık ofisinde iç mimarlık ve kurumsal iletişim hizmetlerini sürdürdü. 1994 yılında Sütaş’ta Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak çalışmaya başladı ve sırasıyla 1998 yılından 2007 yılına değin, Satınalma Gen.Md. Yrd. ve 2007 yılı ile 2011 yıllaruı arsında Tedarik Zinciri Başkanlığı görevlerini üstlendi. Bu arada 2009’da Sütaş AŞ ve Tarfaş AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekilliklerine atandı. Bu görevlerinin yanısıra 2011 yılından bugüne Sütaş’ın Tarımsal Faaliyetler şirketi olan Tarfaş AŞ de Genel Müdür ve 2017 yılından itibaren de Sütaş Grup Tarım Grubu Başkanı olarak görev yapıyor.
Tezel, sosyal sorumluluk projeleri ve mesleki sivil toplum kuruluşlarında da çeşitli görevler üstlendi.
2005 -2013 yılları arasında Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı,
2014 - 2017 yılları arası BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili,
2002 – 2011 yılları arasında, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği, SETBİR’de Yönetim Kurulu üyesi,
2011 – 2016 yıllarında SETBİR Yönetim Kurulu Başkan vekili olarak görev almışıtr.
2016 yılından bu yana da SETBİR Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.
S. Tarık Tezel, evli ve bir çocuk babasıdır.