Üye Röportajları

Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu Röportajı

Sizce aile şirketlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamakta en önemli konu nedir?

Devir edecek nesil ile devir alacak nesil arasında net bir mutabakat sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu sağlanana kadar ilgili kişiler arasında görüşmeler yapılmalı ve fikir birliğine varılmalıdır. Birbirini anlamayan nesillerin devir edip devir almasında birçok zorluk yaşanacaktır. Devir süreci gerekirse uzun tutulmalı, ana konular hakkında kararlar birlikte alınmalıdır. Bu görüşmelerin sağlıklı yapılması için de kişilerden bağımsız bir karar alma mekanizmasının işliyor olması gereklidir.

Şirketinizde sürdürülebilirlik ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmıştır ve sonuçları sizi nasıl etkiledi?

Ailelerin büyük ya da küçük olmasının bu konuda etkili olduğunu düşünüyorum. Küçük ailelerde, ya da bizim gibi çekirdek aile yapılarında aile içinde ilişkilerin sağlıklı olmasını sağlayan bir aile bireyi var ise karaların sağlıklı alınması ve şirketin sürdürebilir olması daha kolay diye düşünüyorum. Yapı büyüdükçe gerekli ihtiyaclar da artmakta ve farklılaşmaktadır. Biz uzun yıllar çekirdek aile olmanın faydalarını yaşadık. Ancak bundan sonrasında aile anayasının yazılması ve onu oluşturan konularda tüm ailenin fikir birliği içinde olarak ilerlenmesinin önemini görduk ve bu konuda calışmalara başladık.

TAİDER üyeliğinin şahsınıza, ailenize ve şirketinize katkıları neler oldu? Kısaca bizimle paylaşır mısınız?

En büyük fayda farkındalık yaratmak ve fikir alışverişi yapabilmek  diye düşünüyorum. Aile ve şirket yapısı kendimizinkine benzeyen birçok farklı kuruluş ile bi arada olma, bizlere ilk önce aile şirketlerini ilgilendiren birçok konuda hangi aşamada olduğumuzu, nelere odaklanmamız gerektiğini, hangi yönlere gidebilecegimizi göstermektektedir. Bu da geleceğe yönelik çok büyük bir aydınlanma sağlamaktadır. Benzer durumlarda olan aile bireyleri ile fikir alişverişi yapmak  bizlere yol gösterme açısından çok önemlidir. Size çok büyük bir problem gibi gözüken bir konu, bir bakmışsınız ki diğer şirketlerde sizin hiç aklınıza gelmeyen bir şekilde çözümlenmiş. İşte bu bilgiler çok değerli ve biz TAİDER üyeleri olarak böyle bir kaynağa sahibiz...

Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu

21 Eylül 2016 Çarşamba