Etkinlikler

Etkinlikler

Nesiller Buluşması

26 Nisan 2019 Cuma

Türkiye’deki Aile Şirketlerinin Devir Planına İhtiyacı Var

TAİDER ve TAYSAD iş birliğiyle Kocaeli’nde gerçekleşen “Nesiller Buluşması” konulu panelde “Çocuklar kaç yaşından itibaren aile şirketiyle tanışmalı?” “Ailenin mutluluğu mu, şirketin mutluluğu mu önemlidir?” “Aile şirketleri, kurucunun vefatından sonra neden sarsıntı geçiriyor?” gibi önemli sorular masaya yatırıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TAYSAD Başkanı Alper Kanca Türkiye’deki aile şirketlerinin güçlü ve sürdürülebilir büyümesinde TAİDER’in liderliğinin çok değerli olduğunun altını çizdi.

“Aile anayasasını önemsiyoruz”

Etkinliğin ilk konusu Aile Kurumsallaşmasında Aşamalar ve Aile Ofisi Uygulamaları oldu. Aile şirketlerinde kurumsallaşma konusunun bir bakıma aile, iş, hissedarlık çemberlerinin kesişim noktasında yer aldığını söyleyen İnci Holding Yönetim Kurulu ve TAİDER üyesi Ece Elbirlik Ürkmez, “Senelerdir konuştuğumuz bir şey var: aile, iş ve ortaklık çemberlerini ayırmak mı lazım, birleştirmek mi? Bu çemberleri tanımlamak, sınırlarını çizebilmek ve ortak platformlar oluşturmak çok daha iyi. Çemberlerin ağırlıkları değişse de onları hukuki bir altyapıya oturtmaya çalışıyoruz. Bu nedenle aile anayasasını önemsiyoruz” dedi.

“Performans kriterimiz müşteri memnuniyeti ve sağladığımız tasarruf”

Aile ofisinin sunacağı hizmetlerin, ailelerin ihtiyaçlarına göre şekillendiğini söyleyen İnci Aile Ofisi Yatırım ve Proje Yöneticisi Sinem Özbek, “Bizim var oluş sebebimiz maddi ve manevi aile varlıklarının korunması, yönetilmesi ve nesiller arası aktarılmasını sağlamak. Ailenin ihtiyaçlarına cevap vererek hayatlarını kolaylaştırmak ise en önemli misyonumuz. Çok karmaşık yapıda olan birtakım yatırımları analiz edip sadeleştirerek aileye sunuyoruz. En önemli performans kriterlerimizden biri ise aileye sağladığımız tasarruf. Aynı zamanda aile için bir bilgi merkeziyiz.” dedi.

“Çocuklarımızı küçük yaştan hazırlamalıyız”

Etkinliğin ikinci konusu ise oturum yöneticiliğini TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Demirdüzen’in yaptığı Nesiller Buluşması oldu. Gençlere zorunlu stajın dışında da tecrübeler edinmelerini tavsiye eden Ünver Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve TAİDER üyesi Ayhan Korgavuş, “Ben küçük yaştan itibaren işe gitmemiş olsaydım ve babam tatillerde ‘işe gelin bir şeyler öğrenin’ dememiş olsaydı şu an Ünver Grup yoktu. Çocuk yaştan itibaren oynayarak, sevdirerek çocuklarımızı hazırlamamız gerek” dedi.

“Ailenin mi yoksa şirketin mutluluğu mu önemlidir?” sorusunun, şirketin var olması ile yok olması arasındaki ince çizgiyi sorgulayan bir soru olduğunu söyleyen Ünver Grup Fabrika Müdürü Dilara Korgavuş, “Şirketin gelişim sürecinde aile bireylerine çok ihtiyacı var. Bu süreçte ailenin şirkete gönülden hizmet etmeyi istemesi gerekir. Ancak bu şekilde şirket olgunlaşmasını tamamlıyor ve fark yaratan bir şirket haline geliyor. Aile bireyleri şirketin çıkarlarını kendi egolarının ve kişisel planlarının üstünde tutmayı başarabilirse şirketler başarılı oluyor. Bu soruyu Aile mi şirket için var, şirket mi aile için var? Diye de sorabiliriz. Aile, şirket için var olduğunu unutmamalıdır. Şirketin mutluluğu önemli” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de devir planlamasıyla ilgili bir çalışma yok”

Türkiye’de ve tüm dünyada kurucu olan kişi için şirketin devamlılığının ve büyümesinin çok önemli olduğunu söyleyen Eku Fren Yönetim Kurulu Başkanı ve TAİDER üyesi Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Kurdukları aile şirketlerinde bütün gücü elinde tutan kurucuların, şirketlerinin geleceği için kurumsallaşma konusunda inisiyatif almamaları, devir planlaması yapmamaları, aile anayasası, aile meclisi gibi konularla ilgilenmemeleri kendilerinden sonra gelen ikinci kuşağın, şirket yönetimi konusunda hazırlıksız yakalanmalarına sebep olmaktadır. Şirketlerindeki kilit birimlerin başına geçen veya hâlihazırda bu kilit noktalarda görev yapan ikinci nesil aile üyelerinin şirketin tek sahibi imiş gibi davranmaları, şeffaf olmamaları, hesap verebilirlikten uzak tutumları, diğer aile üyelerine karsı adil ve dürüst olmamalarının yansıra ‘açık iletişim, ortak karar alma, ortak davranış’ gibi Tepe Yönetiminin Tavır Entegrasyonu hususundaki tutarsızlıklarının doğurduğu geçimsizlikler aile şirketinin kan kaybetmesine, sarsıntı geçirmesine neden olmaktadırlar.” şeklinde konuştu.

“Gençler daha heyecanlı ve risk alıyor”

Nesil farklılığının her zaman sıkıntı yarattığını anlatan Eku Fren Genel Müdürü ve TAİDER gelecek nesil üyesi Doğukan Dudaroğlu, “Ebeveynler, birçok sıkıntı göğüsledikleri için biraz daha ihtiyatlı gider. Ama gençler daha heyecanlı, iddialı ve risk alarak hızlı gitmek ister. Yeni kuşağın etkin şekilde işin içinde yer alması çok daha verimli oluyor. Arkalarında tecrübe olması da mükemmel uyumu getiriyor. Tıkanma noktalarında danışabilecekleri kişilerin olması, o gücü hissetmek güzel” dedi.

Toplantı katılımcılarla fotoğraf çekimi ve plaketlerin sunumuyla sona erdi.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği