Etkinlikler

Etkinlikler

Evrim Kuran İle Söyleşi: Telfraftan Tablete "Türkiye'nin 5 Kuşağına Bakış"

14 Nisan 2019 Pazar

Dünyada aile şirketleri için öne çıkan yeni değer ulvi bir amaca sahip olmak

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Dinamo Danışmanlık kurucu ortağı Evrim Kuran, aile şirketlerinin yeni nesillerine yönelik yaklaşımlara dair güncel bilgiler paylaştı. Türkiye’deki gençlerin yurtdışındaki akranlarına kıyasla yaşamsal sorunlara karşı direnç göstermeye bağlı olarak umutsuzluğa kolay kapılmadığının altını çizen Kuran, içinde yaşanılan dönemde toplumsal fayda odaklı ulvi bir amaç benimsemenin yükselen bir değer olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin, aile şirketlerinin sürdürülebilir büyümesi ve devamlılığı konusunda dünyanın en başarılı ülkesi olması vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, şirketlerde sürdürülebilirlik ve kuşak araştırmaları alanında yaptığı çalışmalarla tanınan, Evrim Kuran’ı üyeleriyle buluşturdu.

TAİDER üyeleri ile “Telgraftan Tablete: Türkiye’nin 5 Kuşağına Bakış” başlıklı bir söyleşi gerçekleştiren Evrim Kuran, dünyada şirketlerin ömrünün kısaldığını ve aile şirketlerinin güçlü ve sürdürülebilir büyümesinin başta yeni nesillerin istihdamı olmak üzere pek çok alanda toplumlara önemli katkılar sunabileceğini ifade etti. Şirketlerin devamlılığının yeni nesillerin istihdamı açısından kritik rol oynadığının altını çizen Kuran, “Türkiye yüzde 72 oranla OECD ülkeleri arasında gençlerin en stresli olduğu ülke. Ülkemizdeki genç ergenlere ilişkin yapılan bir araştırmada ise genç ergenlerimizin stres seviyesinin %50 olduğu ortaya çıktı fakat buna rağmen genç ergenlerimizin umutsuzluk seviyesi diğer ülkelerdeki akranlarına kıyasla daha düşük. Bu oldukça ilginç bir sonuç. Sebebini ise yaşamın zorluklarına karşı dirence bağlayabiliriz. Gençlerimiz problemlerle karşılaştığında sorunlarını çözüyor, görece daha rahat koşullarda büyüyen gençlerse başkalarından yardım bekliyor” diyerek gençlerdeki sorun çözme becerisinin gelişmesinin önemini vurguladı.

Şirketinizdeki gençlerin sorun çözmesine izin verin

Dünya Ekonomik Forumu’nun, 2030 itibarıyla çocukları sahip olması gereken yetkinlikler arasında bilişsel esneklik, yaratıcılık ve karmaşık problemleri çözme becerilerinin yer aldığını hatırlatan Evrim Kuran, “Gençlerin sorun çözmelerine olanak tanıyın. Bunu hem yeni nesil aile şirketi üyeleri hem de aile şirketlerinin çalışanları için uyguladığınızda bunun şirket performansına yansıdığını da görebilirsiniz. Küresel bir işveren markası danışmanı olarak, çalışmak için en iyi şartları sunan şirketlere verilen ödüllerde sıklıkla şirkette ne kadar eğlenildiğinin vurgulandığına sık tanık oluyorum. Oysa yeri geldiğinde sorunlarla karşılaşmak ve çözüm yollarını keşfetmek çalışanın şirkete daha çok bağlanmasına sebep olabiliyor” diye konuştu.

Dünyada öne çıkan yeni değer ulvi bir amaca sahip olmak

Aile şirketlerinin yaşanan dönüşüm çağındaki önemine de değinen Evrim Kuran, “İçinde bulunduğumuz dönemde sürekli olarak yeni teknolojileri ve yaşamlarımızdaki değişimleri konuşuyoruz. Başta yeni yetenekleri şirketlere çekmek olmak üzere pek çok alanda rekabetin yoğun olduğu çağımızda aslında neyin değişeceğini değil, neyin değişmeyeceğini konuşmalıyız. Bu da kültürün ta kendisidir. Aile şirketleri ve sahip oldukları kültürler bu anlamda çok değerli. Dünyada önemli bir trend haline gelen ‘Ulvi Amaç’ (Purpose) kavramı şirketleri toplumsal fayda odaklı birer duruş sahibi olmaya yöneltiyor. Bir duruşa sahip olmak, elini taşın altına sokup sorumluluk almak kültürel farklılaşma noktaları olacak. Şirketler artık neyi yaptıklarından çok neden var olduklarını öne çıkarıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Katılımcıların büyük ilgisini çeken söyleşi toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği