Etkinlikler

Etkinlikler

TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi

1 Kasım 2019 Cuma İstanbul

Türkiye ekonomisine yön veren aile şirketleri TAİDER zirvesinde buluştu

TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’ni bu yıl “Değişim Rüzgarını Yönetmek” temasıyla 1-2 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenledik. Bu yılki tema altında; aile şirketlerinin değişen dünya dinamiklerine nasıl uyum sağlayabileceği, ekonomideki dalgalanmalara ve iş dünyasındaki sert rüzgarlara karşı nasıl yol alabileceği ve takım olabilmenin önemi gibi aile şirketlerini günümüzde ilgilendiren son derece önemli konuları gündeme getirmek ve üzerinde çalışmak istedik.

1 Kasım’da başlayan zirvenin açılış konuşmasını Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner yaptı. “Kurumsallaşma, Yenilikçilik ve Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşmasında 2008 krizi sonrasında tüm dünyada daha da önemli hale gelen kurumsal yönetişim, inovasyon ve iş yerinde demokrasi gibi kavramları ve bu kavramların aile işletmeleri için önemini anlattı. 

İki gün süren zirvede çok değerli konuşmacılarımız ve katılımcılarımız vardı. Doğan ailesinin üç nesli, Doğan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Ailesi ikinci nesil üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ ve BluTV Ceo ve kurucusu Doğan Ailesi üçüncü nesil üyesi Aydın Doğan Yalçındağ "Nesiller Arası İletişim" başlığıyla açılış oturumunda yer aldılar. Nesiller arası doğru iletişim nasıl sağlanır? Aile şirketi sahiplerine düşen sorumluluklar neler? Bu soruları kendi deneyimleriyle anlattılar.

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Sabancı Ailesi ikinci nesil üyesi Emine Sabancı Kamışlı ile Cevdet İnci Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İnci Ailesi ikinci nesil üyesi Şerife İnci Eren’in katılımıyla sosyal yardımseverlik konusu masaya yatırıldı. Aile şirketleri için sosyal sorumluluğun öneminin, sosyal sorumluluk anlayışının ve aile şirketlerine bu konuda düşen görevlerin konuşulduğu oldukça verimli ve değerli bir oturum oldu.

Bir diğer oturumun konusu “Kuzey Yıldızı Işığında Sürdürülebilirlik” idi. Ekonomik, sosyal ve ekolojik/çevresel olmak üzere tüm yönleriyle sürdürülebilirlik konusunun konuşulduğu oturumda, sürdürülebilirlik kavramının ne olduğu, aile şirketlerine sürdürülebilirlik konusunda düşen görevler ve aile şirketlerinin nesiller boyu sürdürülebilirliği konuları tartışıldı. Mazars Denge CEO’su İzel Levi Coşkun’un sürdürülebilirlik ve süreklilik kavramlarının birleşen ve ayrılan yönlerini anlattığı sunumu çok ilgi çekiciydi. Panelde Kuzey Yıldızı 2018 Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülleri sürecinde bulunmuş değerlendirici ve başvuran kurum temsilcilerinin kendi şirketlerinde gerçekleştirdikleri sürdürülebilirlik uygulamaları ve Kuzey Yıldızı sürecinin işletmelere bu anlamdaki olumlu katkıları konuşuldu. Deneyimlerini paylaşan 2018 Kuzey Yıldızı Ödülleri sahipleri Büyük Ölçekli İşletmeler kategorisinde Yorglass’ı Yorglass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aile şirketinin 1.nesil üyesi Gülfem Yorgancılar Perçin ve Küçük Orta Ölçekli İşlemeler kategorisinde Pagmat’ı Genel Müdür Yardımcısı Hakan Akşaroğlu temsil ettiler.

“Aynı Gemide Olmak” başlığıyla gerçekleşen diğer oturumumuzda aile şirketlerinde sürdrülebilirliğin sağlanmasında en büyük rolün profesyonel yönetim uygulamalarıolduğu görüşüldü. Ünlütürk Ailesi birinci nesil üyeleri, Sun Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ile Ekoten Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk konuşmalarında aynı gemideki tüm aile bireylerine düşen sorumluluklar ve aynı gemide bir bütün olmanın püf noktalarını keyifle katılımcılara aktardılar.

Yine bir diğer oturumumuz Esas Ventures Kurucu Ortak ve CEO’su ve Sabancı Ailesi üçüncü nesil üyesi Fethi Sabancı Kamışlı ve Mustafa Sandal’ın katılımıyla “Girişimcilik = Bilinçli Cesaret” konusuyla gerçekleşti. Birinci günün kapanış konuşmasında ise “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik: Doğru Yönetişimin Analizi ve Örnekleri” konusunda Şerif Kaynar dikkat çekici paylaşımlarda bulundu. 

Habitat Derneği Kurucu Başkanı Sezai Hazır ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Ailesi ikinci nesil üyesi Ali Sabancı’nın zirvenin ikinci günü yaptığı açılış konuşmalarından sonra, “Dijital Dünyada Değişim Rüzgarını Yönetmek” panelinde ise Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, Commencis CEO’su Fırat İşbecer yer aldılar. Dünya dinamiklerinin sınırsız bir şekilde değiştiği, teknolojinin baş döndüren hızla geliştiği ve nesiller değiştikçe alışkanlıkların farklılaştığı günümüzde, bu dönüşüme aile şirketlerinin nasıl ve ne kadar ayak uydurabildiğini tartıştılar. “Canlı Liderlikle Yaşayan Şirketler” konulu oturumda konuşan Sinan Ergin ise şirketlerin sorumluluk alan liderler ile güçlü ve sürdürülebilir kalabileceğinin altını çizdi.

Dr. Yusuf Soner’in interaktif çalıştayı ise “Yönetimin Yeni Nesile Devri” konusundaydı. Devir konusunda yöneten nesil ile gelecek nesilin birbirlerinden beklentilerinin ortaya çıktığı etkili bir çalıştaydan sonra zirvemiz bir aile hikayesinin forum tiyatro yöntemiyle sahnelendiği “Devr-i Oyun/cak” isimli TAİDER üyelerinin rol aldığı oyunumuzla sona erdi.

Ayrıca zirvenin ilk gününde Türkiye ekonomisine yön veren aile şirketlerine özgü dünyanın ilk ve tek sürdürülebilirlik projesi olan TAİDER Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi kapsamında verilen Kuzey Yıldızı Ödülleri de üçüncü kez sahiplerini buldu. Bu yıl aynı puanı alan iki firma birinciliği paylaştı. Büyük ölçekli firmalar kategorisinde verilen ödüllerin kazananları Kocaeli’nden FARPLAS Otomotiv ve İstanbul’dan ODE Yalıtım oldu.

TANITIM VİDEOMUZU İZLEYİN

ÜYELERİMİZ

Kurumsal Üyelerimiz

E-Bülten Aboneliği